Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 juni

  SCA köper mer skog i Lettland

  SCA fortsätter växa som skogsägare i Baltikum genom tredje affären i år.

   Baltikums gröna guld fortsätter att locka SCA, som nu köper ytterligare 10 000 hektar skog i Lettland.
  Baltikums gröna guld fortsätter att locka SCA, som nu köper ytterligare 10 000 hektar skog i Lettland. FOTO: Börge Nilsson

  SCA förvärvar huvuddelen av Sundin Mezs SIA, med skogs- och marktillgångar i Lettland, av det svenska onoterade bolaget Livland Skog AB. Förvärvet omfattar cirka 9 600 hektar, varav 8 500 är skogsmark med en virkesvolym på 900 000 kubikmeter. Köpeskillingen uppgår till cirka 260 miljoner kronor.

  Del av råvarubasen

  ”Baltikum är en del av vår råvarubas. Vi är sedan länge verksamma som virkesköpare i området och en egen skogsresurs stärker vår verksamhet i regionen”, säger Jonas Mårtensson, affärsområdeschef för SCA Skog, i ett pressmeddelande.

  Sundin Mezs SIA grundades 2009 och VD och styrelseordförande för ägarbolaget är Olle Sundin, grundare och tidigare huvudägare av Sundins Skogsplantor. Enligt företaget ligger markinnehavet inom ett avgränsat område norr om Riga, nära till Riga och exporthamn vilket gör det till en integrerade den svenska virkesmarknaden.

  Även julgranar

  Verksamheten i Sundin Mezs SIA omfattar bland annat plantering av 250 000 plantor per år och en årlig avverkning på 25 000 kubikmeter, men även julgransodling.

  Köpet av Sundin Mezs SIA beräknas vara avslutat i mitten av tredje kvartalet i år och för SCA innebär detta det tredje förvärvet av skogsmark i Baltikum i år.

  I början på april köpte de Latvian Forest Company med 10 000 hektar skog i Lettland och i början på juni förvärvades Forestum Group AB, med 10 000 hektar skog i Estland.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen