Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 april

  SCA förbereder sig för neddragning

  Efterfrågan på tidningspapper har minskat kraftigt. Därför förhandlar nu SCA om korttidspermitteringar på Ortvikens pappersbruk.

   SCA planerar att dra ner på produktionen på pappersbruket i Ortviken under våren och sommaren.
  SCA planerar att dra ner på produktionen på pappersbruket i Ortviken under våren och sommaren. FOTO: SCA

  Coronapandemin slår hårt mot medieföretagen som tappat många annonsörer. Något som i sin tur minskat behovet av tidningspapper. SCA har därför inlett förhandlingar om att korttidspermittera personal på Ortvikens pappersbruk under våren och sommaren.

  Hur många det kommer att beröra är inte klart ännu. Inte heller om det blir hela, eller delar av tillverkningen som kommer att påverkas.

  – Det kan bli så att vi stänger hela bruket under en period eller bara går ner i produktion av vissa kvaliteter, säger bolagets kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt.

  – Det är en stor osäkerhet på marknaden. Ingen vet hur den kommer att utveckla sig.

  Men allt är inte nattsvart. När folk sitter i karantän vill de ha något att sysselsätta sig med.

  – I veckan har vi fått en order från Italien till ett förlag som ska ha bestruket papper till sina korsordstidningar, säger Björn Lyngfelt.

  Omkring 650 anställda arbetar vid Ortvikens pappersbruk, där bolaget tillverkar bestruket och obestruket tryckpapper. Kapaciteten totalt uppgår till 775 000 ton per år.

  I förra veckan kom beskedet att Södra minskar sin produktion med 25 procent och korttidspermitterar personal i på sågverket i Mönsterås. Nu har bolaget därför också bestämt sig för att minska sin hamnverksamhet i Mönsterås med 40 procent, något som berör ett 30-tal anställda.

  – När efterfrågan snabbt minskar så behöver vi snabbt anpassa vår verksamhet. Vi hanterar utlastningen av sågade trävaror och lastning och lossning över kaj och när det minskar måste vi följa med. Tack vare möjligheten till korttidspermittering har vi en beredskap för att snabbt kunna möta produktionen igen när det vänder, säger Sofia Petersson, Virkeschef Södra Skog i ett pressmeddelande.

  Även papperstillverkaren Arctic Paper som främst producerar högkvalitativt papper för den grafiska industrin har märkt av effekter av coronaviruset och ska därför korttidspermittera delar av den svenska arbetsstyrkan.

  LÄS OCKSÅ:Fler skogsbolag bromsar i coronavirusets spår

  Relaterade artiklar

  Till toppen