Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 oktober

  SCA får miljötillstånd för bioraffinaderi

  Mark- och miljödomstolen ger miljötillstånd för SCA:s bioraffinaderi i Östrand. Det är ett steg på vägen mot en produktion på 300 000 ton fordonsbränsle från förnybar råvara.

   I dag används svartluten från massabruket i Östrand till att producera grön el och termisk energi. Men SCA har planer på att istället förädla det till fordonsbränsle i ett bioraffinaderi.
  I dag används svartluten från massabruket i Östrand till att producera grön el och termisk energi. Men SCA har planer på att istället förädla det till fordonsbränsle i ett bioraffinaderi. FOTO: SCA

  Mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt har lämnat tillstånd för SCA att bygga och driva ett bioraffinaderi i anslutning till massabruket i Östrand, uppger Sundsvalls Tidning.

  SCA presenterade sina planer på ett bioraffinaderi i Östrand under 2018, och det uppgavs då röra sig om en investering i miljardklassen. Om bygget blir av kommer anläggningen kunna producera 300 000 ton fordonsbränsle per år från svartlut, en biprodukt från massatillverkningen. Volymen motsvarar hela behovet i Västernorrland och Jämtland eller lika mycket biodrivmedel som behövs för att försörja hela det svenska inrikesflyget.

  Tre pusselbitar på plats

  Men innan något investeringsbeslut tas har SCA tidigare sagt att tre pusselbitar måste vara på plats: Att få alla nödvändiga tillstånd, att den egenutvecklade processen för tillverkning av biodrivmedel klarar uppskalning och att Sverige inför långsiktiga spelregler för biodrivmedel.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen