Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 februari

  SCA blickar österut

  SCA har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa 10 000 hektar skogsmark i Lettland.

  Säljare är Latvian Forest Company, som äger och driver ett antal skogs- och jordbruksfastigheter i Lettland, skriver SCA i ett pressmeddelande. Köpeskillingen skulle vid ett eventuellt förvärv uppgå till cirka 260 miljoner kronor, eller motsvarande 26 000 kronor per hektar, men avsiktsförklaringen är inte bindande för parterna.

  ”Vi ser Baltikum som en del av basen för SCA:s råvaruförsörjning. Vi har redan en organisation för virkesanskaffning i Estland och Lettland och vår verksamhet kommer att stärkas ytterligare av ett eget skogsbestånd”, kommenterar Jonas Mårtensson, affärsområdeschef Skog.

  Kamp om råvaran

  SCA är inte de enda som intresserat sig för skog i Lettland den senaste tiden. Nyligen köpte Södra 111 100 hektar mark, varav 80 300 hektar skogsmark, av Bergvik. Köpeskillingen var då 3,2 miljarder kronor.

  Noterbart är också att bägge företagen investerat rejält i ökad produktionskapacitet de senaste åren. SCA drog i fjol i gång sin nya massafabrik i Östrand, och dessutom finns planer på ökad kapacitet vid både Munksund och Obbola. Sammantaget innebär dessa utbyggnader en produktionsökning från drygt 1 miljon ton till knappt 2 miljoner ton vid de tre anläggningarna. Södra har nyligen byggt ut kapaciteten vid Värö från 425 000 ton till 700 000 ton, och ökat kapaciteten i Mörrum med 45 000 ton.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen