Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 december 2019

  Sänkt referensnivå i ny beräkning

  SLU:s reviderade beräkningar innebär en sänkning av referensnivån för skogsavverkning.

   SLU:s reviderade beräkningar innebär en sänkning av referensnivån för skogsavverkning.
  SLU:s reviderade beräkningar innebär en sänkning av referensnivån för skogsavverkning. FOTO: Fredrik Loberg

  Efter en förlängning av uppdraget med två veckor överlämnade SLU i dag den reviderade beräkningen av referensnivån för skogsavverkning till regeringen.

  – I de tidigare beräkningarna utgick vi från högsta uthålliga produktion på produktiv skogsmark. I de reviderade beräkningarna har vi gått rekommendationen från EU-kommissionen till mötes och utgått den faktiska avverkningen under perioden 2000 – 2009, säger Johan Stendahl, projektledare för uppdraget på SLU.

  92 procent

  Det innebär att referensnivån enligt de nya beräkningarna hamnar på cirka 92 procent av den som Sverige tidigare föreslog. Att EU-kommissionen angivit att beräkningarna ska baseras på förhållandena mellan 2000 och 2009 har påverkat nivån.

  – Under den perioden var avverkningen hög, högre än i dag, bland annat på grund av stormarna Gudrun och Per, säger Johan Stendahl.

  Den skogliga referensnivån ska användas för att mäta hur medlemsländerna lever upp till målet att den sektor där jord- och skogsbruket ingår ska ha nettonollutsläpp under perioden 2021 till 2030.

  Regeringen valde först en referensnivå motsvarande 92 procent av tillväxten i skogen. Det vände sig Miljö- och jordbruksutskottet emot och nivån blev i stället motsvarande 100 procent av tillväxten. Men med de reviderade beräkningarna ger nu alltså samma nivå som regeringens ursprungliga förslag.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen