Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 februari

  Sämre förökning kan minska angreppen

  Även i år väntas stora skador av granbarkborrar. Att barkborrarna lyckades sämre med förökningen ifjol kan innebära minskade skador, men avgörande blir ändå vädret.

   Sämre framgång med förökningen i fjol skulle kunna innebära mindre angrepp av granbarkborre i år.
  Sämre framgång med förökningen i fjol skulle kunna innebära mindre angrepp av granbarkborre i år. FOTO: Rolf Segerstedt

  Angreppen av granbarkborre, som i fjol orsakade skador för cirka 3,5 miljarder kronor, kan komma att minska i år. Det indikerar en ny rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), som undersökt barkborrarnas förökningsframgång.

  2018 fick varje barkborrehona i Småland 5,1 döttrar i medeltal, 2019 var det 2,3 döttrar per hona och 2020 0,7. Om årets sommarväder blir normalt är det troligaste scenariot därför att skadorna minskar i år jämfört med i fjol, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

  Rädda virkesvärden

  ”Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har förhöjda populationer av granbarkborre i södra och mellersta Sverige och att det därför kommer att bli skador även i år. Det är därför viktigt att fortsätta med bekämpningsarbetet för att rädda virkesvärden”, säger Martin Schroeder, professor vid institutionen för ekologi på SLU, som tagit fram rapporten.

  Skogsstyrelsen är också noga med att påpeka att det inte går att ge några säkra prognoser för hur stora angreppen av granbarkborre kommer att bli, utan att mycket beror på vädret.

  Råd till skogsägare

  Fortsätt se över skogen, speciellt redan tidigare angripen skog eller skog som står på mark som är för torr eller för blöt för att granen ska trivas.

  Vinteravverka större områden med skadad skog.

  Forsla ut virke från snöbrott och stormfällningar, som annars kan ge underlag för kraftig förökning även vid normalt sommarväder.

  Källa: Skogsstyrelsen

  ATL TV: Så stoppar du granbarkborren i tid

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen