Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 februari

  Sammanslagningen beslutad: ”En historisk dag”

  Både medlemmarna i Norrskog och Norra Skogsägarna sa ja till en fusion mellan föreningarna, som nu går ihop under namnet Norra Skog.

   Vid extrastämmorna valdes Torgny Hardselius till ordförande (till höger) och Stig Högberg till vice ordförande för den nya föreningen Norra Skog.
  Vid extrastämmorna valdes Torgny Hardselius till ordförande (till höger) och Stig Högberg till vice ordförande för den nya föreningen Norra Skog. FOTO: Mikael Lundgren

  – Det här är en historisk dag, och det känns väldigt högtidligt. Ingen händelse under skogsägarrörelsens tid har varit så omfattande, och vi har gjort grundliga förberedelser.

  Det sa Torgny Hardselius, tidigare ordförande för Norra Skogsägarna som nu blir ordförande för den nya föreningen Norra Skog, och fortsatte:

  – Det har varit som att bygga en ny skogsbilväg. Nu står vi vid bommen, lyfter upp den och kör in för att med all tillgänglig teknik ta tillvara de råvaror som står där och öka värdet på vårt aktiva hållbara skogsbruk.

  Till ytan störst i Sverige

  Med 28 000 medlemmar blir Norra Skog näst störst i Sverige, efter Södra. Men sett till ytan blir det den största skogsägarföreningen och omfattar de fyra nordligaste länen, förutom landskapet Härjedalen.

  Syftet med fusionen är stärka skogsägarrörelsen i Norrland genom att skapa resurser för satsningar på teknik och digitalisering, både inom skogsindustri och tjänster, men också att utveckla helt nya tjänster för skogsaffärer, ekonomi och utbildning. Genom sammanslagningen kommer den nya föreningen också att kunna tillhandahålla större volymer, och blir därmed mer attraktiva för virkesköpande kunder.

   Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna, blir VD för Norra Skog.
  Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna, blir VD för Norra Skog. FOTO: Norra Skogsägarna

  100 miljoner

  VD för Norra Skog blir Pär Lärkeryd, tidigare VD för Norra Skogsägarna. Olov Söderström, VD i Norrskog, blir vice VD i den nya föreningen.

  Sammanslagningen förväntas ge en resultatförbättring på 100 miljoner kronor inom fyra år, och planerna har inte mötts av några större protester. Däremot har det varit en hel del protester mot beslutet att lägga ned sågverket i Östavall, ett besked som Norrskog lämnade samtidigt som planerna på en sammanslagning offentliggjordes.

   Olov Söderström, VD för Norrskog, blir vice VD för Norra Skog.
  Olov Söderström, VD för Norrskog, blir vice VD för Norra Skog. FOTO: Anton Enerlov

  Intressenter till Östavall

  Men de två besluten har egentligen inget samband. Norrskog har länge haft problem med råvaruförsörjningen till sina sågverk, och Östavall skulle lagts ned även om en sammanslagning inte blivit aktuell. Dessutom förs förhandlingar med Fiskarheden Trävaru, som visat intresse för att köpa Östavall. Nedläggningsdatum för sågverket är satt till början av juli, och förhoppningen är att förhandlingarna om försäljning ska vara klara före det.

  Innan sammanslagningen är formellt genomförd måste den godkännas av Bolagsverket, vilket väntas bli klart den 1 april. Därefter är tanken att Norra Skog ska hålla sin första stämma den 5 juni.

  Relaterade artiklar

  Till toppen