Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 augusti 2017

  Samarbete ska underlätta sågverksexport till Kina

  Sågverk ska samarbeta för att kunna leverera till större kunder i Kina. Det hoppas Södra Sveriges Trävaruexportförening som varit i Kina för att marknadsföra svenska trävaror.

   Svenska trävaruexportörer mötte nya affärskontakter på mässa i Shanghai.
  Svenska trävaruexportörer mötte nya affärskontakter på mässa i Shanghai. FOTO: Bo Skacke

  Den svenska trävaruexporten till Kina har ökat rejält de senaste åren. Förra året var exporten 734 000 kubikmeter, en ökning med 47 procent jämfört med 2015, enligt statistik från SCB som branschorganisationen Skogsindustrierna sammanställt.

  Flera svenska sågverk är redan leverantörer till den kinesiska marknaden, men fler skulle kunna exportera dit, tror Södra Sveriges Trävaruexportförening som tillsammans med Smålands Shanghaikontor anordnade en marknadsresa till Shanghai tidigare i somras.

  Är det svårt för mindre företag att sälja till Kina?

  – Nej, man kan skicka mindre leveranser även om det är lång väg. Men vi tänker att vi ska vara flera sågverk som går ihop och skickar större leveranser, säger Bo Skacke som är ordförande i föreningen.

  Hjälps åt

  Till Kina skickas trävarorna i containrar. En container rymmer 40 kubikmeter, och det går bra att skicka en container som en provleverans för företag som vill börja exportera till Kina. Men en importör vill kanske på sikt ha 1 000 kubikmeter i månaden, och det kan vara svårt för ett mindre företag att leverera.

  – Då får vi hjälpas åt till en större kund, säger Bo Skacke.

  Åtta trävaruexporterande företag deltog i resan, och under tre dagar deltog företagen i en trämässa i Shanghai.

  – Det var väldigt många som kom och var intresserade, det är ett stort intresse från kinesiska köpare för svenska trävaror, och det ökar hela tiden. Vi skapade väldigt många nya affärskontakter och även några skarpa virkesaffärer gjordes under mässdagarna, säger Bo Skacke.

  Träffade importörer

  Förutom deltagande på trämässan, gjorde de svenska företagen även besök hos kinesiska trähustillverkare samt fick tillfälle att träffa kinesiska trävaruimportörer vid ett så kallat Speeddating-möte.

  Smålands Shanghaikontor och Shanghai Timber Trade Association kommer under tidig höst att anordna en marknadsresa till Södra Sverige för trähandlare i Kina som vill besöka svenska sågverk.

  LÄS MER: SLU söker skogsägareLÄS MER: Crossförare försökte meja ned skogsägareVIDEO: Wapnö: ”Den fossila dieseln ska försvinna från oss”LÄS MER: Svenskt trä vill in på indisk marknad

  Relaterade artiklar

  Till toppen