Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 februari

  Författningsstöd för registrering av nyckelbiotoper saknas

  Tre nyckelbiotoper ska avregistreras eftersom det saknas tillräckligt författningsstöd för registrering. Det slår en ny dom från förvaltningsrätten i Malmö fast.

   En ny dom från förvaltningsrätten i Malmö slår fast att registrering av nyckelbiotoper ska gå att överklaga och att det saknas tillräckligt författningsstöd för registrering. Arkivbild
  En ny dom från förvaltningsrätten i Malmö slår fast att registrering av nyckelbiotoper ska gå att överklaga och att det saknas tillräckligt författningsstöd för registrering. Arkivbild FOTO: Gunnar Andersson

  För andra gången på kort tid har en domstol kommit fram till att registrering av en nyckelbiotop är ett beslut som kan överklagas. I mitten av februari kom förvaltningsrätten i Jönköping till den slutsatsen och nyligen kom en dom från förvaltningsrätten i Malmö med samma innebörd.

  Ärendet i förvaltningsrätten i Malmö gäller två områden samt ett stort träd som registrerats som nyckelbiotoper under 2019, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande. Markägare överklagade beslutet till förvaltningsrätten och krävde att de tre nyckelbiotoperna skulle tas bort ur Skogsstyrelsens register.

  Författningsstöd saknas

  Och förvaltningsrätten ger markägaren rätt: Skogsstyrelsens registrering av nyckelbiotoper är ett beslut som kan överklagas. Dessutom innebär registreringen ett sådant ingrepp i den enskildes äganderätt att den kräver stöd i lag eller förordning.

  Men tillräckligt stöd finns inte, konstaterar domstolen, och registreringen av tre nyckelbiotoper ska därför undanröjas.

  De två nya domarna går emot tidigare beslut från flera av landets förvaltningsdomstolar, som kommit fram till att registreringen av nyckelbiotoper inte är beslut som kan överklagas.

  ”Vi behöver nu läsa domen noggrant men mycket talar för att vi kommer att överklaga för att få klargörande i frågan från högre instans”, säger Cecilia Hedman, chefsjurist på Skogsstyrelsen i en kommentar.

  Stor påverkan

  Förvaltningsrätten i Malmö skriver i sin dom att de lagt stor vikt vid de konsekvenser som registreringen numera får för den enskilde skogsägaren och möjligheterna att nyttja sin egendom. Oavsett det ursprungliga syftet med nyckelbiotopsregistreringar har konsekvenserna förändrats över tid. Införandet av certifieringsstandarder inom skogsindustrin har inneburit att virke från nyckelbiotoper ska undantas i eller i vart fall ge sämre avkastning.

  Därmed påverkar registreringen skogsägarens situation på ett inte obetydligt sätt och beslutet om registrering ska därför kunna överklagas.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen