Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2019

  Sågverksägarna tror på fler affärer

  Visst kommer konsolideringen inom träindustrin att fortsätta. Det tror ledarna för tre familjeägda trävaruföretag – men att den egna verksamheten berörs är osannolikt, enligt dem.

  FOTO: Mostphotos

  Dilasso Timber som finansieras av en tysk investeringsfond är ny ägare till Bergkvist-Insjön. Det utländska ägandet av den svenska träindustrin fortsätter. En fjärdedel av produktionen sker på utlandsägda anläggningar, visar ATL:s sammanställning.

  Trenden med fortsatt konsolidering, som är tydlig i bland annat Nordamerika, kommer att växa även här. Det säger Lars-Göran Sandberg, VD på konsultföretaget Timwood i en intervju med ATL. Anledningen är en hårdnande kamp om råvaran:

  – Jag tror vi kommer att få se en fortsatt konsolidering runt Östersjön. Tecken på det är Södras och SCA:s köp av skog i Lettland för att kontrollera mer råvara. När man äger skogen kan det leda till industrietablering.

  Inte sista exemplet

  Lars Martinson är koncernchef i trävaruföretaget Martinsons som enligt 2017 års resultat omsätter drygt 1,6 miljarder och har drygt 460 anställda. Han tillhör den fjärde generation i familjeföretaget som grundades 1929 i Bygdsiljum i Västerbotten.

  Han tror inte affären mellan den tyska investeringsfondens svenska avknoppning Dilasso Timber AB och trävaruföretaget Bergkvist-Insjön är det sista exemplet på konsolidering i branschen.

  – Den kommer att fortsätta. Men frågan är i vilken takt.

  Men den egna koncernen har inga sådana planer, enligt Lars Martinson:

  – Vi siktar på att producera mer och bli ännu bättre på det vi redan är bra på.

  Det mesta talar också för att det kommer att bli en femte generation som driver bolaget vidare.

  – Generationsväxlingen är inget vi har funderat mycket på, men det är flera barn som är engagerade i verksamheten så det ser bra ut.

   ”Den kommer att fortsätta. Men frågan är i vilken takt”, säger trävaruföretaget Martinsons koncernchef Lars Martinson om konsolideringen inom träindustrin.
  ”Den kommer att fortsätta. Men frågan är i vilken takt”, säger trävaruföretaget Martinsons koncernchef Lars Martinson om konsolideringen inom träindustrin. FOTO: Patrick Degerman

  Möter marknadens behov

  En annan sågverkskoncern i norra Sverige är Stenvalls trä. Företaget startade 1947 i Sikfors utanför Piteå i Norrbotten. Nu är det andra generationen i familjen som driver bolaget som enligt 2017 års siffror omsätter 1,3 miljarder och har 355 anställda.

  Folke Stenvall är VD för koncernen. Även han tror att branschen kommer att få se fler strukturaffärer.

  – För att möta marknadens behov.

  Det egna bolaget har vuxit i flera steg. Senaste affären skedde 2015 när ett sågverk på Seskarö utanför Haparanda förvärvades. Det är nu på väg att tas i drift. Beräknad produktionsstart är i april nästa år. Någon fortsatt expansion är inte aktuell i nuläget:

  – Vi vill verka i norra Sverige och det vi har passar bra med hur marknaden ser ut. Det vi siktar på är att öka volymen.

  Vem eller vilka som ska ta över verksamheten när det blir dags är ingen stor fråga just nu för Folke Stenvall och hans två syskon som också är engagerade i familjeföretaget.

  – Vi har inga tankar på att sälja och vi är i vår bästa ålder just nu. Men sedan vet man aldrig hur det blir.

  ”Europa ett enda handelsområde”

  Sandåsa Timber i Södermanland grundades 1920 av Petrus Gyllengahm. Nu är hans sonson Anders Gyllengahm VD för koncernen som 2017 omsatte 446 miljoner kronor och hade 97 anställda. Han tror också på fortsatt konsolidering i trävarubranschen:

  – Drivet av råvarubehov men också för att Europa blir allt mer ett enda stort handelsområde. Även om det finns logistiska utmaningar för vår bransch då det handlar om stora volymer. Men hur snabbt det kommer att gå är svårt att säga.

  Men den egna koncernen har i dagsläget inga tankar på att växa utanför sitt eget verksamhetsområde.

  – Vi vill fortsätta befästa vår ställning i Södermanland och fortsätter investera för en utökad effektiv produktion på våra anläggningar.

  Nästa generation är redan engagerad i verksamheten.

  – Vi har en långsiktig strategi här. Men sedan måste man vara ödmjuk inför frågan och vad alla inblandade vill.

  Affärer 2018:

  • I maj köpte isländska Norviks Timbers en majoritetspost i den svenska sågkoncernen Bergs Timber.

  • I november köpte den kanadensiska skogsjätten Canfor Vida-koncernen för nästan 4 miljarder kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen