Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 juni 2016

  Sågverket i Tvärskog räddat

  Sågverket i Tvärskog räddas och blir en underleverantör till Ikea när polska trävarukoncernen Andrewex köper Rörviks anläggning.

  FOTO: Privat

  Priset på talltimmer i Polen börjar närma sig priserna i Sverige. Därför är det lönsamt för den polska trävarukoncernen Andrewex att köpa ett sågverk i Småland, enligt Thomas Gustafsson som är chef för anläggningen i Tvärskog.

  – Tvärskog ligger nära ett stort tallområde, så även om råvarupriserna är lite högre i Småland än i Polen lönar det sig. Sågverket i Tvärskog är effektivt jämfört med de två sågverk i Polen som redan finns i koncernen, säger han.

  Passar in i affärsstrategin

  Den största kunden för Andrewex är Ikea, men koncernen tillverkar även produkter till ett trädgårdssortiment samt limträbalkar till större byggnader.

  – Då passar fingerskarvlinjerna i Tvärskog bra in i affärsstrategin, säger Thomas Gustafsson.

  I Tvärskog ska det nu främst tillverkas råmaterial till lamellfabrikerna, som i sin tur tillverkar råmaterial till Ikeas möbelfabriker.

  ”Ser ingen risk”

  Ikea meddelade för några veckor sedan att det minskar produktionen vid sin helägda anläggning i Lycksele och lägger ned helt i Malå i Västerbotten, eftersom den träkomponent som tillverkats där utgår ur Ikeas sortiment.

  Ser du ingen risk i att Tvärskog nu kommer så nära Ikea och blir en underleverantör?

  – Nej, jag ser ingen risk i det. Andrewx har jobbat med Ikea i 15 år och är väl förtrogen med Ikeas behov, säger Thomas Gustafsson.

  När Rörvik Timber ägde sågverket i Tvärskog var produktionen granträvaror och marknaderna Polen, Tyskland och Storbritannien.

  Nedläggningsbesked i januari

  Rörvikskoncernens resultat har varit dåligt i flera år och i januari kom nedläggningsbeskedet för Tvärskog och 44 anställda miste jobbet. Dessutom lade Rörvik ned sågverket i Sandsjöfors samt halverade produktionen i Boxholm.

  Den nya driften i Tvärskog inom Andrewexkoncernen innebär jobb för ett 20-tal personer. Till en början ska produktionen ligga på 60 000 kubikmeter om året.

  Relaterade artiklar

  Till toppen