Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 juli

  Sågverket i Östavall läggs ned

  Inga köpare ville gå vidare med affären och nu kommer utrustningen att monteras ned och säljas.

   Det blir ingen fortsatt drift vid Östavalls sågverk, och på fredag sågas den sista stocken.
  Det blir ingen fortsatt drift vid Östavalls sågverk, och på fredag sågas den sista stocken. FOTO: Norrskog/Tina Stafrén

  Sågverket i Östavall läggs ned, och på fredag sågas den sista stocken. Det skriver nuvarande ägarna Norra Skog, som består av en sammanslagning av de tidigare ägarna Norrskog och Norra Skogsägarna, i ett pressmeddelande. Ägarna har sedan nedläggningsbeslutet hösten 2019 fört dialoger med presumtiva köpare, men ingen har valt att gå vidare med affären.

  ”Några andra företag har visat intresse för sågen men i sina analyser kommit till samma slutsats som vi, nämligen att det med dagens konkurrenssituation i sågverksbranschen blir problematiskt med framtida timmerförsörjning till Östavall”, säger Henrik Jönsson, Industrichef vid Norra Skog.

  Nu kommer i stället utrustningen att monteras ned och flyttas till andra av Norra Skogs anläggningar eller säljas, bland annat till utlandet.

  Timmerbrist

  Bakgrunden till nedläggningen är bristande tillgång på timmer, något som sågverket lidit av i flera år, och som också Norrskogs dåvarande VD, Olov Söderström, berättade om i ATL redan 2018.

  Nedläggningsbeskedet väckte starka känslor i Ånge, men hoppet tändes åter när det stod klart att det fanns spekulanter på sågverket. Men någon fortsatt drift blir det alltså inte.

  ”Jag har nu fått styrelsens definitiva uppdrag att avveckla verksamheten. Det svider verkligen i hjärtat att ta avsked från så många uppskattade medarbetare, men det är min roll och mitt ansvar gentemot styrelsen att skapa förbättrad industriell lönsamhet som en grund för bättre betalningsförmåga för det virke vi köper från skogsägarföreningens alla medlemmar”, avslutar Henrik Jönsson.

  Sågverket i Östavall har en produktionskapacitet på cirka 245 000 kubikmeter och 85 anställda.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen