Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 augusti 2017

  Sågverken på väg mot toppår

  Bra efterfrågan och svag krona har gjort första halvåret till det bästa sedan 2007 för Vida. Men den senaste tidens utveckling för valutorna är en rysare, enligt koncernchef Santhe Dahl.

   Vida tänker inte höja timmerpriserna ytterligare.
  Bild 1/2 Vida tänker inte höja timmerpriserna ytterligare. FOTO: Birgitta Sennerdal
   Storbritannien är viktig marknaden för Vida.
  Bild 2/2 Storbritannien är viktig marknaden för Vida. FOTO: Robert Drane

  För sågverkskoncernen Vida har lönsamheten varit bra sedan i september förra året.

  – Vi har haft en förmånlig valuta och en bra konsumtion vilket gjort att vi kunnat höja trävarupriserna. Lönsamheten första halvåret 2017 är det bästa sedan 2007, säger Santhe Dahl på Vida.

  Exportpriserna på barrträvaror har stigit med 10 procent sedan i fjol, enligt statistik från SCB som Skogsindustrierna sammanställt.

  ATL har tidigare skrivit om den generellt dåliga lönsamheten för sågverken, och konstaterade i våras att bara 16 procent av produktionen är så lönsam att den ger minst 125 kronor per sågad kubikmeter, vilket brukar ses som ett minimum för att kunna investera för framtiden.

  Bättre än 2016

  Nu har ATL gått igenom delårsboksluten för de största sågverksföretagen och jämfört lönsamheten genom att räkna ut rörelsemarginal och intjäning per sågad kubikmeter.

  Genomgången visar att alla de stora sågverksproducenterna; SCA, Södra Wood, Vida, Setra, Holmen och Stora Enso visar ett bättre resultat i år jämfört med första halvåret 2016. SCA, Vida, Setra och Stora Enso når över 125-kronorsgränsen.

  Vida toppar tabellen med en rörelsemarginal på 9 procent och en intjäning på 245 kronor per kubikmeter sågad vara.

  Höjer ni timmerpriset nu?

  – Vi finns i södra Sverige och där är timmerpriserna redan högst i landet. Eftersom lönsamheten varierar så mycket, behöver vi ha den här marginalen ibland för att klara de dåliga åren. Vi kontrakterar bra sedan prishöjningen och premien som infördes i slutet av april, och jag tror det är en tidsfråga innan premien försvinner. Men prislistehöjningen kommer vara kvar, säger Santhe Dahl.

  Under våren och sommaren har timmerpriset höjts och skogsägarnas vilja att avverka har ökat i 14 av 21 län. Den anmälda avverkningsarealen ökade med 7 procent i juni och med 4 procent i juli, jämfört med motsvarande månader ifjol, enligt statistik från Skogsstyrelsen.

  Storbritannien störst

  Sågverkens lönsamhet skiftar mycket mellan olika år, och efterfrågan på sågade trävaror är inte det enda som påverkar resultatet. För de exportberoende företagen spelar också utländska valutors värde stor roll.

  Storbritannien är den enskilt största utländska marknaden för de svenska sågverken, och omröstningen om Brexit förra året fick pundet att sjunka. Från september i fjol och fram till sommaren var pundet dock stabilt, men har därefter sjunkit med 7 procent.

  Dollarn är viktig i USA, men även för affärer i Asien, Nordafrika och Mellanöstern. Sedan slutet av maj har dollarn sjunkit med drygt 7 procent.

  Valutorna en rysare

  Euron har legat stabil de senaste månaderna, men har nu också sjunkit något.

  – Valutorna är en rysare, säger Santhe Dahl.

  Han spår att sågverkens lönsamhet blir sämre i höst.

  – Efterfrågan på trävaror är fortsatt stabil. Men vi gör bedömningen att lönsamheten kommer att halveras under andra halvåret på grund av valutaförsvagningar och timmerprishöjningen. Det är svårt att veta hur vi kan kompensera oss med höjningar på trävarupriser, säger Santhe Dahl.

  LÄS OCKSÅ: Bra tider för HolmenLÄS OCKSÅ Byggboomen får sågverken att höja priserna

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen