Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 maj 2016

  Sågverken blir allt färre när konkurrensen tätnar

  Det är tätt mellan sågverken i Småland och skogsägarna har guldläge när köparna slåss om deras virke. Men konkurrensen om råvaran gör att sågverkens lönsamhet är dålig och nu har strukturomvandlingen tagit fart.

  FOTO: Sofia Ernerot

  ATL har gått igenom resultaten för 2015 för ett antal små, medelstora och några större sågverksföretag över hela landet. Det här är företag som inte själva går ut med sina siffror, ATL har tagit fram dem sedan de lämnats in till Bolagsverket.

  Mer lönsamt i norr

  Två saker är tydliga: det finns fler sågverk i södra Sverige, och det är mer lönsamt att driva sågverk i norra Sverige. Rörelsemarginalen för de företag som ATL har gått igenom är i medel 2,2 procent. Men egentligen behöver sågverken en större marginal.

  – Vi behöver en rörelsemarginal på minst 5 procent över tid för att ta valutafluktuationer och reinvestera i det vi har. Ska man utveckla utöver reinvesteringar behövs det marginaler på 8-10 procent, säger Santhe Dahl som är koncernchef för Vida.

  Ökad produktion

  De företag som har en intjäning på drygt 100 kronor per kubikmeter ligger på en vinstmarginal på cirka 5 procent.

  Samtidigt som lönsamheten är dålig, ökar produktionen av brädor och plank. Förra året ökade behovet av timmer med 1,2 miljoner fastkubikmeter när produktionen av trävaror gick från 17,5 miljoner kubikmeter 2014 till 18,1 miljoner kubikmeter 2015.

  Det är främst i södra Sverige produktionen ökat, enligt branschorganisationen Skogsindustrierna. Nivån är den högsta sedan toppåret 2007, och konkurrensen om råvaran gör att fler strukturaffärer är att vänta.

  – Jag blir förvånad om det inte har hänt mer under de närmsta 6-24 månaderna, säger Peter Nilsson som är koncernchef för Bergs Timber.

  Stor blir större

  De stora skogsbolagen och sågverksföretagen rapporterar ATL regelbundet om, men kartan som ATL tagit fram visar att det fortfarande finns många små sågverk. Det är dock inte säkert att det är just här en konsolidering kan komma att ske.

  – Jag är övertygad om att de flesta aktörer ser behovet av en fortsatt strukturomvandling, men det är mycket som ska klaffa innan det blir affär, säger Peter Nilsson.

  För ett par år sedan köpte Bergs Timber konkurrenten Gransjöverken, och är nu på väg att köpa Jarl Timber. Peter Nilsson tror att strukturomvandlingen innebär att de större företagen blir ännu större.

  Ekenäs Timber i Ekenässjön på småländska höglandet hamnar längst ner i ATL:s tabell. Orsaken är en brand i sågverket i september 2014. Stora investeringar följde och branden har också gjort att sågen stått stilla under en lång period.

  ”Har varit ett tufft år”

  – Det har varit ett tufft år och det blir tufft i år också. Men jag tänker att det är bättre att ta en stor smäll en gång och göra avskrivningar ganska snabbt, säger Thomas Markusson som äger och driver Ekenäs Timber.

  Efterfrågan på trävaror är förstås viktig, men det är många faktorer som påverkar sågverkens lönsamhet. Thomas Markusson påpekar att timmerpriset har ökat med 25 procent sedan 2001, medan massavedspriset har sjunkit.

  ”Född i branschen”

  Priset på biprodukterna från sågverken, som säljs till massabruken, har däremot halverats sedan 2007. Samtidigt har priserna på trävaror sjunkit.

  Det var inte helt självklart att bygga upp sågverket igen efter branden.

  – Men jag är född i den här branschen, och det var inte heller så lätt att sälja fastigheten, så jag tänkte att ja, då satsar jag igen, säger Thomas Markusson.

  Det här är en av flera artiklar om sågverksmarknaden. Läs mer i papperstidningen ATL nr 34.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen