Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 juli

  Vässa dina jaktkunskaper

  För att få jaga i Sverige i dag krävs jägarexamen - ett ganska omfattande teoretiskt prov och flera skytteprov. Men för att bli riktigt vass som jägare erbjuder de två jägarförbunden flera olika utbildningar som kan vara till nytta på pass i skogen.

   Det finns en rad olika jakthundsutbildningar både i privat regi och genom olika organisationer.
  Det finns en rad olika jakthundsutbildningar både i privat regi och genom olika organisationer. FOTO: Mari Nälsen

  – Vi har en rad intressanta utbildningar, berättar Jessica Larsson som är jaktvårdskonsulent och utbildningsansvarig i Svenska Jägareförbundet region mitt.

   Jessica Larsson, Svenska Jägareförbundet.
  Jessica Larsson, Svenska Jägareförbundet. FOTO: Marcus Nolfelt

  Man kan aldrig få för mycket kunskap om jakt, anser hon. En utbildning är så mycket mer än ett teoretiskt eller praktiskt tillfälle, menar Jessica Larsson – det är också en möjlighet att knyta nya kontakter och ett erfarenhetsutbyte med andra jägare som inte ska underskattas.

  – Jag som kursledare lär mig också något nytt varje gång jag håller kurs genom att interagera med deltagarna, säger hon.

   För vapenlicenser och för att få jaga krävs jägarexamen. Men vill man bli ännu bättre och vässa sin jaktkunskap finns en mängd olika utbildningar och kurser.
  För vapenlicenser och för att få jaga krävs jägarexamen. Men vill man bli ännu bättre och vässa sin jaktkunskap finns en mängd olika utbildningar och kurser. FOTO: Mari Nälsén

  Svenska Jägareförbundet är lyhört för önskemål och anordnar kurser i det som efterfrågas. I norra delarna av landet anordnas kurser i snarning av ripa och räv. Dessutom genomförs utbildningar för jakthundar i hela landet, i allt från ren lydnad till eftersök.

  – Vi har ett standardutbud som vi vet efterfrågas, i övrigt är det fritt fram att höra av sig och önska sig utbildningar inom olika områden. Vi samarbetar med Studiefrämjandet som är vårt studieförbund och erbjuder en mängd kurser inom bland annat GPS-användning, matlagning, eftersöks- och mörkerskytte med mera, säger Jessica Larsson.

   Det finns en rad olika jakthundsutbildningar både i privat regi och genom olika organisationer.
  Det finns en rad olika jakthundsutbildningar både i privat regi och genom olika organisationer. FOTO: Privat

  Jaktledarutbildning

  Svenska jägareförbundets absolut populäraste utbildning, flaggskeppet som har nästan 20 år på nacken, är jaktledarutbildningen. Den går över två dagar och upp det en jaktledare bör kunna både teoretiskt och praktiskt: vad rollen innebär, lagstiftning samt konflikthantering inom jaktlaget för att kunna organisera och leda på ett etiskt sätt. Den innehåller också tillvaratagande av vilt och andra praktiska moment.

  – Jaktledarutbildningen tycker jag lämpar sig för alla jägare, oavsett vilken roll man har i jaktlaget. Det kan vara bra att veta vad som förväntas av en jaktledare och vad som kan delegeras och inte, säger Jessica Larsson.

  Vård i det vilda

   Vård i det vilda - där lär sig jägare att vårda både människa och hund och hur de ska bete sig om olyckan skulle vara framme när man är långt ute i skogen.
  Vård i det vilda - där lär sig jägare att vårda både människa och hund och hur de ska bete sig om olyckan skulle vara framme när man är långt ute i skogen. FOTO: Karin Björck

  Vård i det vilda är en viktig och uppskattad utbildning som funnits i ett par år.

  – Det är en otroligt bra kurs som ger kunskaper kring hur man gör när antingen en människa eller hund skadas eller blir sjuk ute i skogen och det är långt till sjukvård. Med rätt utrustning och kunskap kan man rädda liv på både hund och jaktkamrater, säger Jessica Larsson.

  Kursen pågår under en dag och varvar teori med praktik. Deltagarna får både med sig godkänd HLR-utbildning och lära sig hur man gör hjärt-lungräddning på sin hund.

   Kursledare Karin Björck lär ut hur man bär en skadad hund ut ur skogen i kursen Vård i det vilda.
  Kursledare Karin Björck lär ut hur man bär en skadad hund ut ur skogen i kursen Vård i det vilda. FOTO: Privat

  Viltundersöksutbildningen

  Populär endagskurs där deltagarna lär sig att undersöka fällt vilt och se tecken på om viltet är sjukt. Utbildningen riktar sig främst till jaktlag som levererar vilt till vilthanteringsanläggningar. Den innehåller både teori och praktik och ger goda kunskaper om viltets anatomi, slakthygien och hur friska organ och viltkroppar ser ut.

  Artspecifika jaktutbildningar

  Svenska Jägareförbundet har också ett antal utbildningar som fokuserar helt på en specifik viltart, bland annat säljaktsutbildning som ger grundläggande kunskaper om vilka sälarter som finns i Sverige och hur man känner igen dem. Kursen berättar också om hur sälen beter sig, om lagstiftning, jaktformer och hur man avlossar säkra skott.

  – För att få avlossa skott mot säl från båt, oavsett om jakten bedrivs som licens- eller skyddsjakt, kräver Naturvårdsverket att jägaren ska ha genomgått en säljaktsutbildning anordnad av en svensk eller finsk jägarorganisation, förklarar Jessica Larsson.

   För att få avlossa skott mot säl från båt kräver Naturvårdsverket att jägaren ska ha genomgått säljaktsutbildning.
  För att få avlossa skott mot säl från båt kräver Naturvårdsverket att jägaren ska ha genomgått säljaktsutbildning. FOTO: Privat

  Andra artspecifika utbildningar är dov- och vildsvinsutbildningar under en respektive två dagar där även ett jakttillfälle ingår.

  Det anordnas också utbildningar för fällfångst, främst för slagfällan conibear som används för bäver.

  – För att få använda den är det lagkrav att man genomgått utbildning och det krävs dessutom tillstånd från länsstyrelsen för att få använda fällorna.

   Jägarförbundet anordnar en del artspecifika utbildningar för bland annat dovvilt. Då ingår ofta ett jakttillfälle.
  Jägarförbundet anordnar en del artspecifika utbildningar för bland annat dovvilt. Då ingår ofta ett jakttillfälle. FOTO: Mari Nälsén

  Ordnar även temakvällar

  Förutom regelrätta utbildningar anordnas en hel del temakvällar kring klövvilt och dess förvaltning, eller hur man med olika medel förebygger viltskador. Det finns också teman kring hur man får fältviltet att trivas genom att främja biologisk mångfald.

  Man har också startat samarbeten med demogårdar, jordbruksföretag som visar på positiva effekter med biologisk mångfald och viltförvaltning, dit markägare och jägare är välkomna på studiebesök.

  Källa: Jessica Larsson, Svenska Jägareförbundet

  Andra utbildningar med jaktanknytning

  Jakt-, skytte-, och jakthundsutbildningar anordnas också av privata aktörer. Utbudet är stort, inte minst när det gäller jakthundar, men kvaliteten kan variera. Även Jägarnas Riksförbund anordnar kurser i eftersök, skytte och har hundutbildningar.

  Ungdomar kan utbilda sig i jakt via en rad gymnasieutbildningar och det finns även YH-utbildningar där jakt har en central roll, exempelvis till jaktguide.

  Källa: Svenska Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund

  Relaterade artiklar

  Till toppen