Så skyddar hon sin skog mot brand
Risken för skogsbränder är extra stor i år, när extra mycket människor vill grilla korv i skogen.
– Det är alltid en rädsla, säger Helén Benjaminsson, som satsar på att brandskydda sin skog.
Så sent som i förra veckan bombade en helikopter en skogsbrand i Svartedalen. Tre hektar brann och det tog räddningstjänsten ett dygn att få kontroll på branden.
– Bohusleden går genom där, så man kan väl misstänka att branden har med friluftslivet att göra, säger Lars Jakobsson, naturvårdare på Västkuststiftelsen.
Svartedalen är Göteborgs närmaste vildmarksupplevelse och besöksantalet har ökat kraftigt i år.
– Det har fördubblats, kanske tredubblats, säger Lars Jakobsson.
Helén Benjaminsson, som äger 2 300 hektar i Svartedalen, befarar att det blir fler bränder i sommar.
– Är det torrt så är man alltid nervös. Och nu är det också så herrans mycket folk ute.
Friluftsfolk ofta orsak
Det är ofta svårt att veta vad som orsakar en skogsbrand. Men av de skogsbränder 2019 som man vet orsaken till stod barns lek med eld, grillning eller lägereld, annan eldning och rökning för mer än hälften av bränderna, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
– Oftast är det friluftsfolk som eldar och grillar och tänder eld ute på platser där det inte är lämpligt att elda, säger Lars Jakobsson.
Helén Benjaminsson och Lars Jakobsson har vidtagit en rad olika åtgärder för att förebygga skogsbrand i Svartedalen.
Upprättat en ringlista
Rastplatserna får ett riktigt betongrör att elda i, och ett grillgaller att grilla på. När det blir eldningsförbud sätts det snabbt upp anslag.
Helén Benjaminsson har också upprättat en ringlista så att boende runt om i trakten snabbt kan slå larm till räddningstjänsten. På listan, som räddningstjänsten har fått, finns också en karta som visar var den som larmar bor, vilket gör det lättare att lokalisera branden. Räddningschefen har också fått en inbjudan till skogen.
– Då hade jag tänkt att man åkte ut till strategiska platser, där det är lätt att komma till med stora vattentankar för att kunna pumpa upp direkt ifrån sjön, säger Lars Jakobsson.
Vägar brandgator
Helén Benjaminsson kämpar med att vägarna, både hennes egna och de gemensamma, också ska fungera som brandgator. Tanken är att rensa bort gran och tall som växer nära vägen och bara tillåta lövskog.
– Det är ett arbete som tar lite tid att genomföra, det är många mil bilväg som ska anpassas, säger hon.
De två milen privata skogsbilvägar är avstängda med tolv bommar. Avsikten är bland annat att stoppa kabel- och bilbränning.
– En del bränder orsakas inte av friluftslivet utan av buslivet. Det har vi lyckats stävja ganska bra genom att bomma.
Inga avverkningar sommartid
Skogsbruk orsakar bara några få procent av skogsbränderna. Men för att vara på den säkra sidan, och inte störa fågel- och friluftslivet, tillåter inte Helén Benjaminsson några avverkningar på sommarhalvåret.
– Jag tycker det är föredömligt att en markägare tar tag i det här, säger Lars Jakobsson och konstaterar att det är bra för den biologiska mångfalden att det brinner i skogen ibland, under kontrollerade former.
– Men det är inte sådan biologisk mångfald vi vill ha i produktionsskogen, säger Helén Benjaminsson.
Heléns Benjaminsson brandskyddsåtgärder
• Larmlista med karta
• 12 bommar – 120 000 kronor
• Skyddszon vid vägar – 20 000 kronor/år
• Bra grillplatser, Västkuststiftelsen
• Skyltning, Västkuststiftelsen
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.