Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 maj 2018

  Så ska konkurrensen i skogsindustrin bli bättre

  Regeringen föreslår en skatteskärpning för utländska bemanningsföretag som inte har sitt driftställe i Sverige. Något som väntas få stor betydelse för skogsföretagen.

   I dag behöver inte utländska bemanningsföretag betala in skatt för personal som hyrs in kortare än sex månader.
  I dag behöver inte utländska bemanningsföretag betala in skatt för personal som hyrs in kortare än sex månader. FOTO: Mats P Ostelius

  Utländska företag utan driftställe i landet som hyr in arbetskraft för att göra jobb i Sverige, som till exempel skogsröjning eller plantering, ska börja betala skatt från första dagen. I dag behöver inte de utländska bemanningsföretagen betala skatt för personal som hyrs in kortare tid än sex månader.

  Regeringen planerar tillsammans med vänsterpartiet att lägga fram förslaget på skatteskärpning efter valet i höst. Skärpningen föreslås träda i kraft från årsskiftet.

  Finns kryphål

  Bakgrunden är att dagens situation innebär ett slags kryphål som kunnat utnyttjas för att inte betala rimligt med skatt i Sverige, enligt Ali Esbati, Vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadspolitiska frågor. Han ser en risk för att konkurrensen snedvrids.

  Näst efter byggsektorn är problemen tydligast inom jord- och skogsbruk, menar han.

  – I en del situationer har jag fått uppfattningen att det är just det faktum att man inte betalar skatt från första dagen blir en konkurrensfördel gentemot andra. Det är ju en osund konkurrens, säger Ali Esbati till ATL.

  Enligt Dagens Eko är arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv motståndare till förslaget medan arbetsgivarna i Byggindustrierna liksom arbetstagarna i LO är för förslaget.

  LÄS OCKSÅ: Skogsstyrelsen: ”Har gått fel i hanteringen”LÄS OCKSÅ: Lista: Här är det bäst att investera i skog

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen