Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 februari

  Så placerar du avläggen rätt vid avverkning

  Höga kostnader och lägre effektivitet - undermåliga avlägg kan kosta skogsbruket både tid och pengar. Därför har Skogforsk utvecklat en GIS-modell som kartlägger lämpliga platser för avlägg längs skogsbilsvägarna.

  FOTO: Rolf Segerstedt

  Det kan vara minst sagt knivigt att hitta lämpliga avläggsytor för virke i samband med avverkning. Till exempel kan det vara så att virket inte får plats eller att skotaren måste gå upp på vägen för att lossa. Detta kan leda till skador på vägen och störningar i virkesflödet.

  Utgår från geodata

  Nu har Skogforsk utvecklat en GIS-modell som med geodata hittar platser som passar för avlägg, det framkommer i ett pressmeddelande från Skogforsk.

  ”Våra utvärderingar visar att modellen har en stor potential. Vi utvärderade den bland annat genom att testa den mot tidigare avlägg som fungerat bra, och i upp till 88 procent av fallen lyckades modellen identifiera lämpliga platser för avlägg”, säger Gustav Friberg, projektledare, i pressmeddelandet.

  GIS-modellen analyserar terrängen, men också sådant som kan uppfattas som hinder: vattendrag, trafik, hus och fornminnen.

  LÄS OCKSÅ: Rotryckning rycker framLÄS OCKSÅ: Stamkvistad björk ger hög avkastningLÄS OCKSÅ: Nytt verktyg ger hjälp vid gallring

  Till toppen