Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 september 2019

  Så lär du hunden leta svamp

  Göteborg

  Flera olika tricks och träning krävs för att få hundar att söka efter svamp men när de väl lärt sig så har deras luktsinne ett stort övertag i svampjakten.

   Pia Myrseth och hunden Mynta
  Pia Myrseth och hunden Mynta FOTO: Mari Nälsén
   Där är de! Ett aldrig så tränat människoöga hade haft svårt att hitta de små kantarellerna i mossan. För welsh springer spanieln Mynta är det en baggis.
  Där är de! Ett aldrig så tränat människoöga hade haft svårt att hitta de små kantarellerna i mossan. För welsh springer spanieln Mynta är det en baggis. FOTO: Mari Nälsén

  Nosen far fram över marken, metodiskt söker welsh springer spanieln Mynta av gräset i skogskanten för att se om det hunnit titta upp några gula kantareller. Plötsligt fryser hon till och blir stilla, sedan sätter hon sig ned och stirrar stint mot en plats i mossan.

  De är inte stora och ett aldrig så tränat människoöga hade haft svårt att se dem. Men med hjälp av hundens nos har vi hittat kantarellerna.

  Kurser i kantarellsök

  Hundens hus har en rad olika utbildningar, främst kanske yrkesutbildningar men också en del hundkurser, bland annat kantarellsök.

  – Vi har flera kantarellsökkurser under säsongen, berättar Pia Myrseth. Det är ungefär 40 ekipage som går kurs årligen.

  Att lära hunden leta efter kantareller är inte svårt och i stort sett kan man lära alla hundar.

  – Sedan är det lite svårare för vissa raser, vinthundar som använder ögonen mer än nosen är ett exempel, och trubbnosar som har lite besvärligt med andningen kan också ha det svårt. En hund som inte är förtjust i godsaker kan också vara lite knivigare att lära.

   STEG 1. Nosa på kantarellen och få ett klick som betyder att godis kommer. Det är det första steget i att få hunden att bli en duktig kantarellhund. STEG 2. Mynta är tränad att sätta sig ned när hon hittar kantareller. Här markerar hon att det finns något där i gräset
  STEG 1. Nosa på kantarellen och få ett klick som betyder att godis kommer. Det är det första steget i att få hunden att bli en duktig kantarellhund. STEG 2. Mynta är tränad att sätta sig ned när hon hittar kantareller. Här markerar hon att det finns något där i gräset FOTO: Mari Nälsén

  Först handlar det om att få hunden att se kantarellen som något positivt. Till det använder man oftast ett riktigt gott godis som ger hunden stor motivation att nosa upp svampen.

  – Man kan antingen lägga en godis bredvid en kantarell, en så kallad laddad kantarell, eller också kan man använda sig av ett ord, ljud eller klicker som man tidigare lärt in betyder godis, och på så sätt belöna hunden när den nosar på kantarellen, berättar Pia Myrseth.

  Börjar öva inomhus

  De första övningarna sker inomhus. Det brukar gå snabbt att avancera och det är då dags att fortsätta öka svårighetsgraden utomhus. Kantarellen, som kan vara färsk eller fryst, slängs ut någon meter från hunden. Det är viktigt att man inte går och lägger ner den eftersom det då bildas människospår. Sedan sänds hunden ut med ett kommando man valt, exempelvis ”sök kantarell”.

  – Att lära in ett kommando är viktigt så att hunden vet vad den ska göra. Att ha en liten ritual innan arbete är också bra, kanske sätta på en scarf eller ett speciellt halsband – arbetskläder helt enkelt, säger Pia Myrseth.

  När hunden börjar bli bra på att hitta kantarellerna på nära håll är det dags att göra avståndet längre och terrängen svårare. Men det är också dags att börja lära hunden hur den ska mar­kera hittad svamp.

  – Vi frågar våra kursdeltagare hur de vill att hunden ska tala om att den hittat svamp tidigt i kursen, men vi börjar inte lära in det förrän lite längre fram eftersom det är ett krav på hunden. Om det kommer för tidigt kan den tappa motiva­tionen.

  Markerar ofta automatiskt

  Det allra vanligaste sättet att markera är genom en så kallad frysmarkering, hunden ”fryser” i rörelsen när den markerar.

  – Det gör de ofta automatiskt, och om man bara kan läsa hunden så går det relativt fort att lära dem det, säger Pia Myrseth.

  Kurserna på Hundens hus är på fyra gånger, totalt sex timmar med övningar att köra hemma mellan gångerna. Sedan ska man kunna använda hunden praktiskt för att hitta kantareller, inte bara sådana man kastat ut.

  – Men tänk på att inte köra för hårt med hunden. Att använda nosen är väldigt jobbigt och därför är det viktigt att ta pauser ofta och ge hunden vatten att dricka emellan.

  Vinn en Ipad: Klicka här för att vara med i ATL:s quiztävling!

  Det här gäller om du vill ha hunden lös i skogen

  Hur hundar får röra sig i skog och mark regleras i tillsynslagen för hund och katt (2007:1150) och i jaktförordningen (1987:905) när det gäller jakt och jaktträning. I båda är det § 16 som alla hundägare bör läsa.

  Under 1 mars till 20 augusti ska hundar vara under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

  Under annan tid ska hundar som inte har till syfte att jaga vilt hindras från att förfölja eller driva vilt.

  Tänk på: Lång lina på om du inte är säker på att din hund låter bli vilda djur!

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen