Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 november 2019

  Så jobbar skogsbolagen med jämställdhet

  I början av november rapporterade ATL att en återförsäljare till skogsmaskinstillverkaren Ponsse publicerat en kalender med lättklädda kvinnor och skogsmaskiner. Kalendern startade en livlig debatt och aktualiserade problem med jämställdhet inom skogsbranschen.

  FOTO: Shutterstock/TT

  I förra veckan gick Holmen Skog, SCA Skog, Södra Skog och Norra Skogsägarna ut och tog avstånd ”från all sexistisk marknadsföring” och slog fast att ”uttryck av detta slag varken passar i vår bransch eller ens i vårt århundrade”.

  Sådana här kalendrar har funnits länge. Varför reagerar ni först nu?

  – Det har inte varit okej förut heller, men nu vill vi göra det solklart var vi står. Vi har insett att det inte räcker att jobba inom våra företag med jämställdhetsfrågor, utan att vi även tydligare måste visa utåt att vi tar avstånd från sådant här, säger Sören Petersson, affärsområdeschef för Holmen Skog, till ATL.

  Ställt tydligt krav

  Holmen Skog har därför träffat tre stora maskintillverkare – nämligen Ponsse, Komatsu och John Deere – och krävt att de inom två veckor ska återkomma med om hur de kan förbättra sitt jämställdhetsarbete. Det är det tydligaste kravet som ställts på maskintillverkare bland de skogsbolag ATL har varit i kontakt med. Men flera säger sig ha dialoger kring sådana frågor med tillverkarna.

  Jobbat länge med frågan

  Bolagen uppger även att de jobbat med jämställdhet under flera år. Men Stora Ensos HR-chef Per Fenger-Krog tror ändå att metoo spelat en stor roll.

  – Vi hade ett eget metoo-upprop i skogssektorn, och det blev ett uppvaknande för många och även ett startskott för att jobba med de här frågorna, säger han.

  Sveaskog har infört positiv särbehandling som lett till att bolaget i dag har 30 procent kvinnliga chefer, enligt Marie Stålnacke, HR-chef på Sveaskog.

  – Om en man och en kvinna har samma kompetens för en tjänst så väljer vi det underrepresenterade könet. Så till HR-avdelningen, där kvinnor är i majoritet, väljer vi en man och vice versa till mansdominerade avdelningar, säger hon till ATL.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen