Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 mars

  Ryska virkestullar kan ge möjligheter för Sverige

  Rysslands planer på exportstopp för rundved kan innebära nya möjligheter för europeiska sågverk, skriver WRI i en analys.

   Rysslands planer på att minska exporten av rundvirke kan få effekter även för Sverige (bild från virkesupplag i Sibirien).
  Rysslands planer på att minska exporten av rundvirke kan få effekter även för Sverige (bild från virkesupplag i Sibirien). FOTO: Mostphotos

  Ryssland har aviserat att de från och med nästa år kommer införa exportstopp för rundved av barrträ och för värdefullt lövtimmer samt tullar på export av otorkat virke. Orsaken är att Ryssland vill öka den inhemska förädlingsgraden.

  Exakt hur exportrestriktionerna är tänkta att utformas är ännu oklart, men om de införs kan det få stor påverkan på den globala virkeshandeln, framför allt genom att Kina tvingas styra om sin import. Det skriver Wood Resources International i en analys.

  2020 importerade Kina 6,5 miljoner kubikmeter rundved från Ryssland, i huvudsak av barrträ. Trots att volymen var den klart lägsta på 20 år var Ryssland fortfarande den tredje största exportören av barrtimmer till Kina och den största exportören av lövtimmer.

  Insektsangrepp i Europa

  De senaste åren har den kinesiska importen från Ryssland minskat på grund av god tillgång på rundvirke i Centraleuropa efter de omfattande insektsangreppen där. Mellan 2018 och 2020 ökade den kinesiska importen av europeiskt barrtimmer från 1,3 miljoner kubikmeter till 12,3 miljoner kubikmeter.

  Men den exportströmmen är inte långsiktigt uthållig och enligt en ny studie väntas Kina på kort sikt importera mer rundvirke från Oceanien, Europa och USA. På längre sikt tros Kina växla över från import av rundvirke till import av sågat virke, vilket kan ge möjligheter för producenter i såväl Europa som Ryssland.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen