Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 december 2017

  Ryska trävaror hotar svenska om Kina bromsar

  Rysk sågverksproduktion har ökat dramatiskt. Det mesta av ökningen går till Kina. Om Kina bromsar svämmas världsmarknaden över av ryska trävaror.

  FOTO: Ulf Aronsson

  De senaste årens svaga rubel har gjort ryska sågverk konkurrenskraftiga på den globala trävarumarknaden. Först märktes det i Nordafrika, och särskilt i Egypten, när ryska billiga trävaror för några år sedan gav hård konkurrens till svenska trävaror. Nu har trycket minskat i Nordafrika när Kina slukar den ökade produktionen i Ryssland.

  – Det är viktigt att Kina fortsätter rulla på, säger Magnus Niklasson som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

  LÄS MER: Ponsse tar grepp på Ryssland

  Det är främst i Sibirien och östra Ryssland som produktionen ökar, enligt det amerikanska nyhetsbrevet Wood Resource Quarterly. Under årets första åtta månader ökade den ryska trävaruexporten till Kina med 23 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

  Varnar för minskad efterfrågan i Kina

  I sitt senaste nyhetsbrev varnar Danske bank för hur det kan bli om efterfrågan i Kina minskar, om så bara lite. Det skulle göra att världsmarknaden svämmas över av billigt, ryskt virke och den goda sågverkskonjunktur som råder just skulle vända nedåt.

  – Första steget skulle vara att ryska trävaror skulle flöda in i Egypten, men ryska sågverk har redan i dag en export till Europa och den skulle förstås öka, säger Magnus Niklasson.

  LÄS MER: Slaget om Ryssland

  Den stora virkestillgången i världen finns i Ryssland och om ryskt skogsbruk utvecklas radikalt skulle mycket se annorlunda ut. Men alla som har någon kännedom om ryskt skogsbruk och rysk skogsindustri vittnar om att det är lång väg kvar.

  Lång väg kvar för rysk skogsindustri

  Det kan vara 20 mil till en väg, vilket gör att virket i skogen egentligen inte alls är särskilt billigt. Det finns också på många ställen ett industriellt gap och en avsaknad av avsättning för sågverkens biprodukter, vilket betyder att plankan blir dyr även om stocken är billig.

  Rubeln och oljepriset hänger ihop, och 2014 störtdök både valuta och oljepris, vilket alltså gjorde ryska sågverk konkurrenskraftiga. Under de två senaste åren har dock båda återhämtat sig något.

  – Om man tror att oljepriset kommer att öka något stiger också rubeln, och då försämras de ryska sågverkens konkurrensförmåga, säger Magnus Niklasson.

  Rysk skogsindustri

  Det finns inte någon tillförlitlig statistik tillgänglig för Ryssland. Men branschorganisationen Skogsindustrierna skriver i sin kvartalsrapport att produktionen för andra året i rad ökar mycket snabbt, sannolikt med runt 10 procent i årstakt. Produktionen uppskattas ha ökat från 2,2 miljoner kubikmeter per månad 2009, till 3,3 miljoner kubikmeter per månad i år. Den snabbaste ökningen är under 2016 och 2017.

  LÄS OCKSÅ: Kompromiss nådd om skogens klimatkravLÄS OCKSÅ: Energiministrar nära enighet om biodrivmedelLÄS OCKSÅ: De är miljardärer på skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen