Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 september

  Rottne SMV varslar i Stensele

  Rottne SMV varslar 33 av 56 anställda vid fabriken i Stensele. Orsaken är utebliven tillväxt på grund av coronapandemin.

   Rottne SMV varslar 33 av 56 anställda vid fabriken i Forsvik, Stensele.
  Rottne SMV varslar 33 av 56 anställda vid fabriken i Forsvik, Stensele. FOTO: Henrik Dammberg

  Rottne SMV i Forsvik, Stensele, i Storumans kommun i Västerbotten, tillverkar engreppsaggregat, större kranar, karosserier och hyttstommar till skogsmaskiner. Företaget hade sedan tidigare planerat en omställning men pandemin har tvingat fram drastiska beslut.

  – Tanken var från början att skola om personal i Forsvik till arbete med nyckelkomponenterna, men nu när pandemin kom med minskad efterfrågan så har vi inte möjlighet att behålla all personal, säger VD Tobias Johansson till Västerbottens-Kurirens Affärsliv 24.

  Hårt slag

  Fabriken i Forsvik ska fortsätta tillverka och montera kranar, men all övrig produktion läggs ut på underleverantörer eller flyttas inom koncernen.

  Rottne SMV är en av de största arbetsgivarna i Storumans kommun, och för kommunen är beskedet om varslen ett hårt slag.

  – Ska man räkna om det grovt så kan vi säga att det motsvarar 700 anställda i Umeå. Vi får se hur många som sedan måste sluta, men det är klart att det påverkar kommunen ordentligt, säger kommunalrådet Tomas Mörtsell (C) till SVT Nyheter Västerbotten.

  Skogsmaskintillverkaren Rottne med produktion i Rottne, Lenhovda och Stensele har en omsättning på cirka 550 miljoner kronor och 270 anställda.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen