Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 januari 2018

  Riskkapitalister kan bli ägare till Siljan Group

  Sågverksföretaget Siljan Group är på väg att säljas till en tysk fond, som tidigare var huvudägare i Nordic Paper.

  I samband med ett generationsskifte kan Siljan Group komma att säljas till en tysk fond, som har managementbolaget Orlando Nordic som sin rådgivare.

  – Vi för diskussioner men vi har inte gått i mål ännu, säger Patric Fredell som är styrelseordförande för Siljan Group.

  Koncernen ägs av Stockholms Trävaru AB, som i sin tur ägs av familjen Fredell. Patric Fredell var fram till 2009 koncernchef för Siljan Group.

  Familjeföretag

  Det var Patric Fredells farfar som 1903 startade Stockholms trävarubolag, och hans far som 1955 köpte tre sågverk i Dalarna. Ett av dem, Siljanssågen i Mora, finns kvar i koncernen och för tio år sedan köptes Blyberg Timber i Älvdalen.

  Koncernen driver i dag två sågverk, Siljanssågen och Blybergssågen. Produktionsvolymen är cirka 450 000 kubikmeter sågad vara, både gran och furu. På Siljansågen sågas grövre normaltimmer och på Blybergssågen den klenare delen av normaltimret. Trävarorna från Siljan Group används till största delen till industriträ.

  Trägolv

  Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför även panel- och trägolvsystem under eget varumärke.

  – Det är inte så stor del av omsättningen, men vidareförädlingen är en viktig del, säger Patric Fredell.

  Omsättningen är cirka 1,2 miljarder kronor.

  Fram till i somras var den tyska fonden huvudägare i Nordic Paper, med bruk i Värmland och Norge. Att en tysk kapitalfond går in som ägare till ett svenskt sågverksföretag blir något nytt.

  – Det är ett gott betyg till vår företagsgrupp och för övrigt till hela branschen att de vill satsa. De ser att sågade trävaror är framtidens byggmaterial.

  Aktiva ägare

  Patric Fredell påpekar också att Orlandos fonder är aktiva ägare med en längre placeringshorisont än andra riskkapitalbolag. Personalen inom Siljangruppen är informerad och enligt Patric Fredell är den positivt inställd till ägarförändringen.

  – Personalen är positiv och det är viktigt för oss.

  Affären är inte riktigt i hamn ännu, men Patric Fredell säger att han skulle bli förvånad om den inte blir klar under mars månad.

  PREMIUM: Därför måste massavedspriset uppLÄS MER: Skogsstyrelsen oroad över toppbrott

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen