Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 februari

  Rise gör kimrök av gran och tall

  Forskare vid Rise har lyckats framställa kimrök, en av världens mest använda kolbaserade kemikalier, från skogsråvara.

   Användningsområdet för kimrök är främst som fyllnadsmaterial och förstärkare i däck och andra gummiprodukter.
  Användningsområdet för kimrök är främst som fyllnadsmaterial och förstärkare i däck och andra gummiprodukter. FOTO: Jan Vainult

  Varje år tillverkas cirka 11 miljoner ton kimrök i världen och användningsområdet är främst som fyllnadsmaterial och förstärkare i däck och andra gummiprodukter. Råvaran till kimröken är tunga fossilbaserade bränslen som stenkolstjära, vilket ger stora utsläpp av fossila växthusgaser.

  Men nu har forskare vid forskningsinstitutet Rise ETC i Piteå utvecklat en metod för att göra kimrök från skogsråvara. Från en sågspånsblandning med 80 procent tall och 20 procent gran utvann forskarna först pyrolysolja som sen användas som råvara för att producera kimrök.

  Billigare

  ”Processen har stor potential eftersom utbytet från pyrolysolja till kimrök visat sig vara relativt stort redan i liten skala, och förväntas öka i större skala. Vi har även gjort enkla teknoekonomiska studier som antyder att det till och med kan vara billigare att tillverka kimröken fossilfritt jämfört med det gamla konventionella sättet”, säger Pál Toth, en av forskarna bakom upptäckten, i ett pressmeddelande.

  Forskningen fortsätter nu med att säkerställa att processen går att skala upp till pilotskala samt att kvaliteten på slutprodukter uppfyller gällande standard och krav.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen