Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 juli 2018

  Riksdagsledamöter svänger om viltförvaltningsdelegationerna

  VISBY.

  Socialdemokrat och miljöpartist säger ja till en översyn.

  FOTO: Lennarth Ström

  När riksdagen i mars uppmanade regeringen att utvärdera de regionala viltförvaltningsdelegationerna var regeringspartierna och Vänsterpartiet emot det. Monica Haider (S), själv ledamot i förvaltningsdelegationen i Kronobergs län, röstade nej då. Men vid en jaktpolitisk debatt i Almedalen gav hon uttryck för en annan åsikt.

  – Det vore bra med en översyn, för det är lite oklart exakt vem som ska ta besluten, när ska besluten fattas och vilket ansvaret är på de olika nivåerna.

  Oppositionen har tidigare bland annat kritiserat regeringen för att den ändrade i sammansättningen av viltförvaltningsdelegationerna genom att dubbla antalet representanter för miljö- och naturvårdsorganisationerna till två. Naturturismföretagen fick också en representant. Kritikerna menar att förändringen rubbat balansen då övriga intressen bara har en representant var.

  Dags för utvärdering

  Miljöminister Karolina Skog (MP) sa i maj förra året till ATL att det är att räkna på fel sätt. Enligt regeringens bedömning så var jägarintresset överrepresenterat då flera av de som representerar andra grupper också är jägare, och anser sig företräda dem.

  – Det är inte en jaktdelegation, det är en viltförvaltningsdelegation, sa miljöministern då.

  Emma Nohrén, miljöpartistisk riksdagsledamot och jägare, röstade också nej när frågan var uppe i riksdagen. Men vid den av Svenska Jägareförbundet arrangerade debatten såg även hon behovet av en översyn, för att förtydliga delegationernas uppdrag och jämföra erfarenheter från olika delar av landet.

  – Det har varit på plats ett tag och nu borde man utvärdera och se hur det kan bli ännu bättre.

  LÄS OCKSÅ: Riksdagen markerar mot ändringar i viltförvaltningenLÄS OCKSÅ: Ministerns besked om Artskyddsförordningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen