Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 februari

  Södra: Rekordresultat för helåret

  Skogsindustribolaget Södra hade ett starkt fjärde kvartal, även om ett visst mått av marknadsoro kunde noteras. För helåret 2018 blev det ett rekordresultat.

   Södras VD Lars Idermark.
  Södras VD Lars Idermark. FOTO: Ola Kjelbye/Södra

  ”Även det fjärde kvartalet utvecklades starkt, men osäkerheten ökade med vissa tecken på avmattning i den globala konjunkturen och oro på de finansiella marknaderna”, kommenterar VD Lars Idermark i bokslutsrapporten.

  Södra redovisar en omsättningsökning med 12 procent till 6 062 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, medan rörelseresultatet ökade 84 procent till 974 miljoner kronor jämfört med samma period ett år tidigare.

  För helåret blev rörelseresultat alltså det bästa i bolagets historia, med en vinst på 4 508 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 19 procent. Ägarna kan därmed se fram emot en utdelning av totalt 1 795 miljoner kronor.

  Det goda resultatet är en effekt av en gynnsam global konjunktur, hög efterfrågan och högre priser för pappersmassa och sågade trävaror, uppger bolaget.

  ”Vi har kunnat tillgodose den höga efterfrågan på våra produkter tack vara de omfattande investeringar, på cirka 11 miljarder kronor, som vi genomfört vid våra massabruk, sågverk och nya innovationer under de senaste fyra åren. Vi har också genomfört effektiviseringar och omstruktureringar i verksamheten”, skriver Lars Idermark.

  Relaterade artiklar

  Till toppen