Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 januari 2018

  Rekordhög strålning i skjutet vildsvin

  39 706 becquerel har uppmätts i ett vildsvin skjutet utanför Tierp. Det är det högsta värdet hittills som noterats för vildsvin.

   Prov från två andra vildsvin skjutna inom ungefär samma område visade 170 respektive 4 000 becquerel, vilket pekar på stor variation bland populationen. Arkivbild.
  Prov från två andra vildsvin skjutna inom ungefär samma område visade 170 respektive 4 000 becquerel, vilket pekar på stor variation bland populationen. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det var vid jakt för någon vecka sedan som Roland Palm kunde skjuta vildsvinet för sin kompis hund skriver Jaktjournalen. Eftersom Strålsäkerhetsmyndigheten just nu erbjuder gratis provtagning för becquerelhalter skickades ett prov för analys.

  Svaret visade på 39 706 becquerel. Livsmedelsverkets gränsvärde för att få sälja kött är 1 500 becquerel per kilo.

  – Det måste ju nästan ha varit självlysande, säger Roland Palm till Jaktjournalen.

  Just nu bjuder Strålsäkerhetsmyndigheten på kostnaden för provtagningen. Syftet är att kunna kartlägga hur vildsvinen påverkats av det radioaktiva utsläppet som skedde vid olyckan i Tjernobyl 1986. Hittills har cirka 200 prover kommit in och provet från Tierp låg på en rekordnivå.

  – Det här var det högsta värdet vi uppmätt. Vi har fått in två prov från områden nära Tärnsjö och de ligger på 15 000 becquerel, säger Paul Andersson.

  När olyckan skedde i Tjernobyl fanns inte vildsvin i de aktuella områdena. De har vandrat in och förökat senare. Att vildsvin trots det kan ha halter, och höga sådana, av becquerel förklaras med djurens matsök:

  En teori kan vara att det här vildsvinet exempelvis träffat på en stor fyndighet av tryffel och att becquerelhalten då sticker iväg på det här sättet, svarar Paul Andersson.

  PREMIUM: Stämmer staten på 670 000 för vildsvinsfällaLÄS MER: Dansk enighet: Utrota vildsvinenPREMIUM: De väntar på 1,6 miljoner

  De tio högsta värdena

  För att kartlägga halten av cesium-137 i vildsvinskött står strålsäkerhetsmyndigheten för kostnaden för 250 prov. Så här ser halterna ut per den 22 januari 2018 och orter avser platsen där djuret skjutits.

  Söderfors, Tierp: 39 709 bq

  Östervåla, Heby: 14 035

  Heby, Heby: 9 816

  Tärnsjö, Heby: 9 484

  Gysinge, Heby: 8 422

  Tärnsjö, Heby: 6 635

  Tärnsjö, Heby: 6 595

  Gysinge, Heby: 6 319

  Morgongåva, Heby: 5 754

  Jumkil, Uppsala: 5 750

  Bq: Becquerel

  Läs hela listan här

  Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen