Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 december 2019

  Rekordavverkningar underminerar Finlands klimatmål

  Omfattande avverkningar har minskat Finlands kolsänkor. Nu krävs krafttag för att nå landets mål om klimatneutralitet 2035.

   Rekordstora avverkningar de senaste åren har lett till att finlands kolsänkor nästan halverats. Det ställer till det för landets klimatmål.
  Rekordstora avverkningar de senaste åren har lett till att finlands kolsänkor nästan halverats. Det ställer till det för landets klimatmål. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Finland har som mål att vara klimatneutralt till år 2035. Men nya beräkningar från naturresursinstitutet Luke visar att det kan bli svårare än man tidigare trott, rapporterar svenska Yle.

  Enligt de nya siffrorna har kolsänkorna för jord- och skogsbrukssektorn nämligen så gott som halverats, och bakom den stora förändringen ligger de senaste årens rekordstora avverkningar av skog.

  Om landet ska lyckas bli klimatneutralt 2035 är de nu tvungna att antingen minska skogsavverkningen eller koldioxidutsläppen. Finlands teknologiska forskningscentral, VTT, presenterade nyligen olika vägar för att nå målet.

  Mer fisk än kött

  Samtidigt som kolsänkorna behöver binda 10 procent mer än den nivå som nu beräknats målar VTT upp ett scenario där användningen av elbilar och energisnåla hus ökar. Dessutom behöver konsumtionen av kött och mjölkprodukter minska med mellan 30 och 50 procent till förmån för fisk och växtprotein. Även industrin behöver minska sina utsläpp, liksom användningen av fossila bränslen.

  De nya beräkningarna av kolsänkorna har fått Finlands naturskyddsförbund att kräva begränsningar av avverkningarna. Samtidigt framhåller finska Skogsindustrin att tillväxten är större än avverkningarna och att koldioxidupptaget kan ökas genom skogsplantering och aktivt skogsbruk.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen