Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 maj

  Regeringen säger ja till inresta skogsarbetare

  Arbetsmarknadsministern anser att säsongsanställda i skogen ska släppas in i Sverige. Budskapet verkar dock inte ha nått fram till polisen där skogsbruk fortfarande inte ger rätt till inresetillstånd.

   Coronaviruset har påverkat tillgången på skogsplanterare.
  Coronaviruset har påverkat tillgången på skogsplanterare. FOTO: Hans Dahlgren och Mostphotos

  Säsongsarbetare inom skogsbruket bör ges fri lejd under coronapandemin. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i ett brev till EU:s kommissionär med ansvar för arbete och sociala rättigheter, Nicolas Schmit.

  Beskedet välkomnas av Anna Furness, vd för branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

  – Det är jättebra.

  Dokumentet är daterat den 4 maj och är ett svar på ett brev från EU-kommissionären om de riktlinjer som tagits fram för fri rörlighet för arbetstagare inom samhällskritiska yrken. De kom den sista mars och slår fast att säsongsarbetare inom jordbruket hör till de som bör undantas från inreseförbud som införts för att stoppa coronasmittan.

  Arbetsmarknadsministern skriver där att riktlinjerna bör tolkas som att de även gäller arbetare inom skog och trädgårdsnäring.

  Nej från polisen

  Men regeringens ställningstagande på EU-nivå ger ingen effekt på hemmaplan. På Polismyndighetens hemsida står det att skogsbruk inte anses omfattas av undantaget för samhällsviktig verksamhet. När ATL frågar vad den bedömningen baseras på hänvisar polisens presstjänst till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps ”Vägledning för identifiering av samhällsviktig verksamhet”. Den gavs ut i juni 2019.

  ATL har bett om en intervju med arbetsmarknadsministern för att bland annat ställa frågor om regeringens ställningstaganden inte bör påverka polisens tillämpning av inreseförbudet. Statsrådet har inte varit tillgänglig.

  Hos Skogsentreprenörerna vill Anna Furness inte kritisera någon för att reglerna ännu inte ändrats. Omständigheterna är extraordinära.

  – Jag tycker man ska vara ödmjuk för att det inte går på en gång. Folk måste få tid att förstå och fundera igenom och fördjupa sig.

  Inget vanligt år

  När branschorganisationen för drygt en och en halv månad sedan gjorde en första uppskattning om hur mycket arbetskraft som behövdes landade man på runt 3 000 personer. Den bedömningen har justerats ner något nu. En del av den utländska personalen har kommit fram, andra har löst det akuta planteringsbehovet med att låta personal som skulle ha röjt plantera i stället.

  – Det saknas fortfarande folk, men jag skulle säga att det är fläckvis. Vissa har stora delar av sin personalstyrka här, andra har ingen, säger Anna Furness.

  Snabbutbildning av arbetslösa svenskar kan fylla en del av det behov som finns. Men det blir inte samma resultat som med erfaren personal.

  – Vi förstår alla att det inte kommer att gå till som ett vanligt år, men vi ska nog kunna få de här plantorna i backen.

  Inreseförbud för att mildra effekterna av coronavirusets spridning

  Sedan den 19 mars och till och med den 15 maj är icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Norge, Island, Schweiz, Liechtenstein och Storbritannien förbjudna.

  LÄS OCKSÅ:Finland flyger in arbetskraft till skogenUkraina stoppar utresorUkraina häver utreseförbudet

  Relaterade artiklar

  Till toppen