Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 mars

  Regeringen fortsatt skeptisk till taxonomikriterier

  Ändringarna går åt rätt håll, men inte långt nog, skriver regeringen till EU-kommissionen.

   Regeringen är fortfarande oroad över vad hållbarhetskriterier kan betyda för det svenska skogsbruket.
  Regeringen är fortfarande oroad över vad hållbarhetskriterier kan betyda för det svenska skogsbruket. FOTO: Mari Nälsén

  I en skriftlig kommentar, först uppmärksammad av Altinget, på det senaste utkastet till hållbarhetskriterier för investeringar skriver regeringen att den är ”djupt oroad” över EU-kommissionens förslag. Som ATL tidigare skrivit har en del förändringar gjorts i linje med vad majoriteten av svenska politiker och skogsbranschen efterfrågat, men det finns fortfarande stora problem med det nya utkastet, anser regeringen.

  Kraven på skogsbruket har sänkts jämfört med EU-kommissionens tidigare förslag, men för det, liksom för bioenergin, går kriterierna fortfarande längre än vad EU-lagstiftning som förnybartdirektivet gör. Det anser regeringen är fel. Den lyfter också att det även i det reviderade förslaget krävs mycket administration för att leva upp till definitionerna av vad som ska betraktas som klimatmässigt hållbart.

  Nja till naturgas

  Den svenska regeringen hänvisar i sin kommentar till att bioenergi spelar en viktig roll för att landet ska kunna nå sina klimatmål. Andra länder har argumenterat för att de behöver naturgas för att ställa om till ett klimatvänligare energisystem och att den därför bör definieras som hållbar. Regeringen säger sig vara villig att acceptera att naturgas tillfälligt och under vissa omständigheter kan definieras som hållbart, men ställer sig helt emot att den får permanent grönt ljus inom taxonomin.

  Vill ha mer tid

  Frågan om vilka kriterier som ska gälla för jordbruket har EU-kommissionen skjutit fram. Regeringen understryker att när det förslaget kommer måste det vara harmoniserat med den gemensamma jordbrukspolitiken och inte leda till mer pappersarbete.

  Sveriges regering vill att EU-kommissionen ger mer tid åt medlemsländerna för analys, även om det riskerar att försena hela processen. EU-kommissionen planerar att anta kriterierna den 21 april. Efter det har medlemsländerna och EU-parlamentet som längst sex månader på sig att reagera, och de kan bara säga ja eller nej till hela akten.

  LÄS MER: Lättnader för skogsbruket i läckt förslag om klimatkriterierLÄS MER: Risk att skogsbruket inte klassas som hållbartLÄS MER: Banker och skogsbolag kritiska till hållbarhetskriterier

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen