Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 november 2020

  Referensnivån för avverkning snart fastslagen

  Regeringens förslag på svensk referensnivå för avverkning har antagits av EU-kommissionen. Om två månader kan den träda i kraft.

   Efter flera turer ser det nu ut som om Sveriges skogliga referensnivå kommer att motsvara en avverkning på 92 procent av tillväxten i skogen.
  Efter flera turer ser det nu ut som om Sveriges skogliga referensnivå kommer att motsvara en avverkning på 92 procent av tillväxten i skogen. FOTO: Thord Nilsson

  EU-kommissionen har antagit skogliga referensnivåer för alla EU:s medlemsländer för åren 2021 till och med 2025. För Sverige handlar det om en nivå som motsvarar en avverkning på 92 procent av den tillgängliga tillväxten i skogen.

  Det är den nivå som regeringen först föreslog, men som stötte på patrull i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott. Med det motståndet i ryggen skickade regeringen ett förslag motsvarande 100 procent, men den nobbades i sin tur av EU-kommissionen. Efter en ny runda mellan experter på SLU, regeringskansliet och riksdagen var man tillbaka på 92 procent.

  Ska granskas

  Referensnivån är till för att mäta om Sverige lever upp till EU:s mål om nettonollutsläpp för markanvändning, där jord- och skogsbruk ingår, till 2030. En överskriden referensnivå kan leda till att det måste göras utsläppningsminskningar eller vidtas kompensationsåtgärder på andra områden. Som ATL tidigare skrivit finns det också en sorts koldioxidekvivalentreserv som kan användas för att i viss mån slippa ta till andra verktyg.

  De skogliga referensnivåerna ingår i en så kallad delegerad akt som inte kräver samma beslutsprocess som större EU-lagar. EU-parlamentet och medlemsländerna har två månader på sig att granska akten och har de inga invändningar träder den i kraft.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen