Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 september 2019

  Växande intresse för veteraner

  Intresset för veterantraktorer verkar vara konstant stigande. Men att även äldre skogsmaskiner drar folk var tydligt när Skogens Veteraner arrangerades för fjärde gången.

   Best in show. Den enda kvarvarande Nordverk 140B från 1966 kom i år tillbaka till Dalsland för Skogens Veteraner.
  Best in show. Den enda kvarvarande Nordverk 140B från 1966 kom i år tillbaka till Dalsland för Skogens Veteraner. FOTO: Dalskogs Bygdegårdsförening

  Fröet till Skogens Veteraner, en skogsdag med äldre skogsmaskiner, såddes 2012 när Dalskogs Bygdegårdsförening i Dalsland behövde öka intäkterna till den ideella verksamheten. Med några riktiga ”skogsmaskinsnördar” inom föreningen var inriktningen snart klar och i september 2013 arrangerades den första Skogens Veteraner.

  Redan då drog evenemanget drygt 1 000 besökare, och den siffran har successivt ökat när evenemanget hållits vartannat år. Fjärde upplagan, som hölls i lördags, följde trenden.

   BM 230 Bamse är en klassiker i den svenska skogen. Helbandaren hade basen i BMs populära jordbrukstraktor T 230 Victor och byggdes i drygt 700 exemplar av Östbergs Smidesverkstad i Alfta.
  BM 230 Bamse är en klassiker i den svenska skogen. Helbandaren hade basen i BMs populära jordbrukstraktor T 230 Victor och byggdes i drygt 700 exemplar av Östbergs Smidesverkstad i Alfta. FOTO: Dalskogs Bygdegårdsförening

  – Vi är jättenöjda, vi hade strålande väder och minst 2 000 besökare. Men det är lite svårt att skatta exakt eftersom alla under 15 går gratis, säger Klaes Jansson, som har ansvar för planering och maskiner på Skogens Veteraner.

  Pigga 30-åringar

  Inträdesbiljetten för maskinerna är att de ska vara minst 30 år gamla. I år fanns hela 75 stycken på plats. Alla i drift, åtminstone under maskinparaden.

  – Det blir bra väsen i skogen, och vi hade inga jättehaverier, kommenterar Klaes Jansson.

   Lisa Johansson körde timmerdoning med Turbin.
  Lisa Johansson körde timmerdoning med Turbin. FOTO: Dalskogs Bygdegårdsförening

  Lite av stjärnan i årets uppställ var en Nordverk 140B.

  – Den tillverkades i Åmål här i Dalsland 1966, och bara i två exemplar. Nordverk blev ju Kockums sen och så vitt vi vet finns bara den här maskinen kvar som vi körde ned från Sollefteå.

  Ideella insatser

  Annars fanns det mesta av äldre skogsteknik representerat: BMs Bamse, Rottne Blondin, maskiner från Ösa och Volvo med mera.

   Volvo BM SM 980, bomprocessor som kvistar och kapar redan fällda träd.
  Volvo BM SM 980, bomprocessor som kvistar och kapar redan fällda träd. FOTO: Dalskogs Bygdegårdsförening

  – Det är mest skotare, och många av de gamla avverkningsmaskinerna har skurits sönder till skotare genom åren.

  De många besökarna och en stor uppslutning av sponsorer gjorde att Skogens Veteraner också hjälpte till att bättra på bygdegårdsföreningens ekonomi.

   En cirkelsågbänk som donerats till bygdegårdsföreningen kördes också på Skogens Veteraner.
  En cirkelsågbänk som donerats till bygdegårdsföreningen kördes också på Skogens Veteraner. FOTO: Dalskogs Bygdegårdsförening

  – Ja, förra gången var det sämre, då regnade det. Men i år hade vi konkurrens av bland annat Grålleklubbens plöjningsmästerskap som hölls samma dag. Den stora kostnaden är maskintransporterna, den måste vi täcka till 100 procent med sponsring.

  – Och av bygdegårdsföreningens 130 medlemmar jobbade 70–80 som funktionärer med servering, parkering och kolmilan. Så länge de ställer upp kan vi nördar hålla på med detta, säger Klaes Jansson.

   Närmare 2 000 personer var på plats under Skogens Veteraner.
  Närmare 2 000 personer var på plats under Skogens Veteraner. FOTO: Dalskogs Bygdegårdsförening

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen