Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 juli

  Rädsla för coronasmitta när bruken ska repareras

  Flera underhållsstopp väntar vid pappersbruken i Norrbotten i sommar. Nu förbereder sig företagen för att förhindra att coronasmitta sprids när ett stort antal inhyrda reparatörer kommer till länet.

   Billerud Korsnäs anläggning i Karlsborg, Kalix.
  Billerud Korsnäs anläggning i Karlsborg, Kalix. FOTO: Billerud Korsnäs

  – Vi vill till varje pris undvika att få samma situation som i Gällivare, säger Louise Wileen Bjarke, presschef på Billerud Korsnäs i Kalix.

  Under vecka 34 och 35 kommer 400 personer till Kalix för att arbeta med underhåll av maskiner vid Billerud Korsnäs massafabrik och pappersbruk. Det var just vid ett repstopp i LKAB:s gruva i Gällivare som covid-19 fick stor spridning i staden.

  – Vi vill ta ansvar både för vårt eget bruksområde och för vad som händer ute i samhället genom att samarbeta med Region Norrbotten, Kalix kommun och sjukvården i Kalix. Vi måste reparera maskinerna för att kunna garantera våra anställdas säkerhet, men vi tycker det är jätteviktigt att vi inte får smittspridning, säger Louise Wileen Bjarke.

  För att undvika att coronasmitta sprids ska den ordinarie personalen hållas åtskild från de inhyrda entreprenörerna. Överallt på bruksområdet kommer det att sättas upp skärmar med plexiglas och tvättstationer med handsprit. Lunchmatsalen utökas med stora tält utanför fabriken och särskilda coronavärdar kommer att gå runt och kontrollera att alla håller avstånd.

  – Vi kommer att vara med vid alla möten under repstoppet och då också informera inhyrd personal hur de ska göra efter arbetsdagens slut. Det är viktigt att de går ut och äter i små sällskap tillsammans med dem som de arbetar med i vanliga fall och att de försöker sprida ut sig på olika ställen i stan. Vi ska också låna idrottshallar och liknande så att det finns omklädningsrum utanför fabriksområdet. Dessutom kommer utsända från kommunen att utöva utökad tillsyn på restauranger och uteställen kvällstid, berättar Agneta Lipkin, säkerhetsskyddschef och kris- och säkerhetssamordnare på Kalix kommun.

  Redan vecka 32 har Smurfit Kappa ett repstopp i Piteå. De allra flesta, 600 personer, kommer från lokala entreprenörer, medan ytterligare 150 personer kommer från Polen och Finland.

  – Några utländska entreprenörsfirmor uttrycker oro inför att komma till Sverige på grund av utbredningen av covid-19 här. Vi har inkvarterat de tillresta entreprenörerna på boenden utanför stan och sett till att de kan äta frukost och middag där. Inne på industriområdet arbetar varje företag för sig så att vi inte blandar personal, säger kommunikationsansvarig Malin Carlborg.

  Direkt efter repstoppet i Kalix blir det ytterligare ett stopp på SCA Munksund i Piteå.

  Relaterade artiklar

  Till toppen