Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 juni 2019

  Återplantera skog så snabbt det går

  Att vänta ut skadedjur eller på annat sätt försöka tajma återplanteringen efter en skogsbrand är ingen idé. Arbetet bör inledas direkt, enligt en studie gjord av Skogsstyrelsen efter storbranden i Västmanland 2014.

   Sörhörende utanför Västerfärnebo förra sommaren, alltså fyra år efter branden.
  Sörhörende utanför Västerfärnebo förra sommaren, alltså fyra år efter branden. FOTO: Bezav Mahmod/SvD/TT

  – Det viktigaste är att inte vänta med föryngringen utan att sätta igång så fort man orkar och hinner, säger Jonas Bergqvist, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen, till SR Ekot.

  Att nästan 14 000 hektar skog i Västmanland eldhärjades gör det till en av svensk historias största bränder. Efteråt beslutade sig Skogsstyrelsen för att i en fältstudie följa återplanteringen, i hopp om en bättre bild av hur man kan underlätta skogens återhämtning.

  ”Ju tidigare desto bättre”

  Bland rönen finns att såväl konkurrerande lövskog som älg, rådjur och hjort kom tillbaka snabbare än väntat. Och det gjorde ingen nämnvärd skillnad om man försökte vänta ut mindre skadedjur och svampar.

  – Ju tidigare man kommer in på brandfältet desto bättre blir det för plantorna, desto mindre konkurrens får de då, säger Jonas Bergqvist till radion.

  Han varnar dock för alltför långtgående slutsatser.

  – Varje brand är på något sätt unik, så man kanske inte kan kopiera rakt av, men kan ändå ha det här som en erfarenhet och jämförelse.

  Relaterade artiklar

  Till toppen