Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 oktober 2017

  Pyromaner bakom italiensk storbrand

  Norra Italiens skogar brinner för fullt. 3 000 hektar har redan brunnit upp och nya härdar startar hela tiden. Flammorna reser sig tiotals meter upp i luften. Enligt polisen handlar det till större delen om anlagda bränder.

   Det brinner i Italien. Hittills har elden förstört skog för motsvarande 600 miljoner kronor. (Arkivfoto)
  Det brinner i Italien. Hittills har elden förstört skog för motsvarande 600 miljoner kronor. (Arkivfoto)

  De värst drabbade regionen är Piemonte. I Susa-dalen, väster om Turin (i nordvästra Italien), har skogen brunnit sedan 10 oktober. Den starka vinden de senaste veckorna har förvärrat situationen, men det största problemet är att nya bränder hela tiden anläggs. Hittills har brandkårerna kämpat mot 300 olika härdar.

  Bönderna i området har nu engagerats med sina traktorer för att köra vattencisterner till brandområdena. Flera av dem har evakuerat sina djur och lämnar sina hem, eftersom vinden gjort det svårt att förutse hur elden sprider sig.

  Dubbelt drabbad

  Även norr om Milano har en lång rad bränder drabbat skogs- och jordbruk. En bonde tvingades evakuera sina djur två gånger, sedan stallet han flyttat dem till hotades av en ny brand.

  Både Piemonte och Milanos region Lombardiet kräver att regeringen deklarerar nationellt kristillstånd på grund av bränderna. Flera hundra familjer har tvingats lämna sina hem och skolorna har varit stängda. Brandkårerna har försökt göra brandgator för att inte elden ska närma sig hus och stallar.

  Miljardvärden

  Skadorna närmar sig en miljard kronor, varav den uppbrunna skogen står för 600 miljoner kronor. Hittills har ingen gripits för anläggningen av bränderna, men polisen har säkrat bevis på att de är anlagda.

  Medan det i andra delar av Italien ofta tänds på av ekonomiska skäl, eftersom brandbekämpningen och skogsplanteringen ger jobb, eller av jägare (ofta på grund av rivaliteter mellan jaktlag) så handlar det i de här fallen enligt polisen troligen om pyromaner.

  LÄS OCKSÅ: Nu måste italienska bönder betala ränta på sina EU-böterLÄS OCKSÅ: Insekten som hotar Italiens fruktodlingar kan snart vara i SverigeATL-TV: Han tror på ökat pumpatryckPREMIUM: ATL provkör lättviktare med klös

  Relaterade artiklar

  Till toppen