Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 januari

  Inga tecken på smittsam älgsjukdom

  Sjuka älgar bär inte på smitta – deras problem beror troligtvis på hög ålder.

  Därför stoppar Jordbruksverket den extrainsatta provtagningen av ”galna älg-sjukan”, Cronic Wasting Disease

   Jordbruksverket stoppar de extra provtagningarna av CWD. Enligt deras bedömning beror sjukdomen på ålder, inte smitta. Arkivbild.
  Jordbruksverket stoppar de extra provtagningarna av CWD. Enligt deras bedömning beror sjukdomen på ålder, inte smitta. Arkivbild. FOTO: Paul Kleiven/NTB Scanpix/TT

  Det var efter att två stapplande, avmagrade och till synes blinda älgar hittats i Arjeplogs kommun för ungefär ett år sedan som Jordbruksverket beslutade att utöka provtagningen av CWD, avmagringssjuka, hos älg. Sjukdomen finns i två varianter, en smittsam och en icke smittsam, ålderrelaterad variant.

  Efter att en bra bit över 600 tester samlats in i både Arjeplog och Arvidsjaur hade i september 2019 bara ett fall av sjukdomen tillkommit. Den drabbade älgkon var tio år gammal och visade inga sjukdomssymptom vid fällningstillfället.

  – Allt som allt stärker det vår teori om att det handlar om en åldersförändring, alltså inte en smittsam variant av CWD. Men det återstår fortfarande en djupgående analys av provresultaten, och det är lite för tidigt ännu att orda om det, säger Lotta Hofverberg, chef på smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, till NSD.

  Men några fler extraprover på älg behöver inte myndigheten.

  – Beslutet baserar vi på hur många älgar som skjutits mot hur många älgar som finns i området, säger Hofverberg.

  Fakta: Avmagringssjuka

  Sjukdomen kallas även för Chronic wasting disease (CWD) och drabbar djurets hjärna och nervsystem. Det vanligaste symtomet är avmagring men även dregling, tandgnissling och okoordinerade rörelser förekommer.

  Smittan sprids ofta via kroppsvätskor och för det djur som drabbas innebär det en säker död. Risken för att människor kan smittas bedöms som låg, men den kan inte uteslutas.

  Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

  Relaterade artiklar

  Till toppen