Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 december 2020

  Problem i planteringarna i södra Norrland

  Svenska Skogsplantor bekräftar de problem med frosttorka som tidigare rapporterats från Hälsingland.

  – Vi har haft ett antal ärenden från Ånge ned till Dalarna, säger Anton Sjödin.

   Svenska Skogsplantor har märkt av vårens problem med frosttorka, samtidigt som svårigheter att få tag på erfaren personal också påverkat årets planteringar, enligt Tom Jägestedt.
  Svenska Skogsplantor har märkt av vårens problem med frosttorka, samtidigt som svårigheter att få tag på erfaren personal också påverkat årets planteringar, enligt Tom Jägestedt. FOTO: Ulla-Carin Ekblom

  ATL har tidigare rapporterat om skador i skogsplanteringar i Södra Norrland. Enligt Skogsstyrelsen har planteringar från 2018 och 2019 drabbats i framför allt Ljusdal, men även Hudiksvall, Bollnäs, Ovanåker och Dalarna. Övre delen av plantorna är gula och på sina håll uppges 70 – 80 procent av plantorna vara döda.

  En teori är att plantorna kan ha drabbats av frosttorka, och det bekräftas av Svenska Skogsplantor, Sveriges största plantproducent.

  – Frosttorka har helt klart varit ett problem som ökat, och vi har haft ett antal ärenden i år från Ånge ned till Dalarna. Jag vet inte exakt omfattningen men i Ånge kan det röra sig om 100 000 plantor, säger Anton Sjödin, försäljningschef Norra Sverige på Svenska Skogsplantor.

  Köldknäpp

  Frosttorka, eller frostbränna, uppkommer när plantorna börjar växa medan det fortfarande är fruset i marken. Vätska avdunstar från plantorna samtidigt som de inte kan suga upp vatten, och plantorna börjar istället torka.

  – Vi hade en varm vår i mars och början på april. Sen kom en köldknäpp och det blev mycket is som inte smälte så fort, säger Anton Sjödin.

  – Det behöver inte döda plantan, speciellt om det är gran. De blir bruna i toppen men kan hämta sig, skjuta ett nytt skott och fortsätta växa, men hamnar lite efter gräs och annan markvegetation.

  Färre erfarna plantörer

  Men det var inte det enda problemet i våras. Inresesvårigheter kopplade till pandemin ledde till färre erfarna plantörer och ett pressat läge för skogsvårdsentreprenörerna. Enligt Svenska Skogsplantor har det påverkar en del av deras planteringar i år.

  – Vi har uppmärksammat ett par uppdrag i Gävleborg och Dalarna med sämre föryngringsresultat kopplade till plantvården och plantor som inte planterats i tid. Vad vi känner till rör det sig om ungefär 250 000 plantor av de cirka 5 miljoner plantor som planterats på våra egna uppdrag i området. I Svealand har vi inte upptäckt några problem kopplat till detta, säger Tom Jägestedt, kommunikationsansvarig på Svenska Skogsplantor.

  Över 100 hektar

  Med ett förband på 2 000 – 2 500 plantor per hektar innebär det att över 100 hektar kan vara påverkade.

  – Det är ett kort fönster när plantorna ska sättas. Först ska de tina varsamt och sen ska de snabbt i marken. Dessutom hade vi en period med extrem värme i juni, vilket påverkar plantornas livslängd. Det är ett kort fönster och man måste kunna processen.

  Enligt Tom Jägestedet gör Svenska Skogsplantor stickprovsuppföljningar av årets planteringar i området.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen