Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 mars 2019

  Prisas för forskning kring höga trähus

  Österrikiske professorn Gerhard Schickhofer får årets Marcus Wallenberg-pris för sitt arbete med att lägga den tekniska grunden för utveckling av korslimmat massivträ, CLT.

   Världens högsta trähus byggs i Skellefteå. Huset är ritat av White arkitekter.
  Världens högsta trähus byggs i Skellefteå. Huset är ritat av White arkitekter. FOTO: White arkitekter
   Gerhard Schickhofer tilldelas årets Marcus Wallenberg-pris för sitt arbete med att utveckla CLT för höga byggnader.
  Gerhard Schickhofer tilldelas årets Marcus Wallenberg-pris för sitt arbete med att utveckla CLT för höga byggnader. FOTO: Helmut Lunghammer

  Marcus Wallenberg-priset delas ut årligen till en enskild forskare eller en mindre grupp av forskare för en banbrytande upptäckt eller utveckling inom ett betydelsefullt område för skogsindustrin.

  Två miljoner

  I år tilldelas priset på två miljoner kronor Gerhard Schickhofer, professor vid institutet för timmerteknik och träteknologi vid det Tekniska universitetet i Graz, Österrike. Gerhard Schickhofer och hans forskargrupp har varit drivande i utvecklingen av europeiska riktlinjer och tekniska godkännanden för att tillverka korslimmat trä till byggnader i flera våningar.

  Marcus Wallenbergprisets prisnämnd skriver i sin motivering att Gerhard Schickhofer har lämnat betydande vetenskapliga och teknologiska bidrag till utvecklingen av korslimmat trä som byggnadsmaterial. Han har också lyckats omsätta sin forskning till praktiska tillämpningar och utvecklat användarvänliga programvaror och handböcker som har haft stor betydelse för branschen.

  Avgörande roll

  ”Gerhard Schickhofers forskning och engagemang har spelat en avgörande roll för att sprida kunskapen om hur man uppför massiva och höga byggnader i CLT. Han har varit banbrytande som förmedlare av materialets teknologiska möjligheter till arkitekter och samhällsplanerare”, säger professor Johanna Buchert, prisnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

  De senaste åren har också intresset för att bygga högt i trä ökat. 2017 invigdes det 18 våningar höga studenthemmet Brock Commons i Vancouver, Kanada, och nyligen invigdes det lika många våningar höga Mjöstornet vid sjön Mjösa i norska Brumunddal. Och ännu högre byggnader är på gång: I juni i år flyttar de första hyresgästerna in i 24 våningar höga HoHo Tower i österrikiska Wien och i både Chicago och London finns planer på träbyggnader på 80 våningar.

  Marcus Wallenberg-priset kommer att delas ut av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Stockholm i oktober i år.

  Relaterade artiklar

  Till toppen