Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 december 2020

  Premiärlycka när kronviltsjakten övergick i rådjursdrev

  Ransäter.

  Kronhjortarna breder ut sig i landet och på vissa platser i Värmland finns nu kronområden där det ståtliga högviltet får jagas. ATL följde med ett gäng jägare i trakterna kring Ransäter för att försöka på span på en hjort.

   Kapital kronhjort som blev skjuten under älgjaktsveckan. Det var drevern Laylas första vilt på hennes allra första jakttdag i livet. Hundförare Maths Emanuelsson är också med på bilden.
  Kapital kronhjort som blev skjuten under älgjaktsveckan. Det var drevern Laylas första vilt på hennes allra första jakttdag i livet. Hundförare Maths Emanuelsson är också med på bilden. FOTO: Susanne Nordh

  Det blev en tuff start för kompisgänget som skulle ut och jaga hjort. Det började med en musgnagd bromsslang och fortsatte med förseningar, ösregn, glömda jackor och krånglande radioapparater.

  – Vilken hemsk morgon, pustar Susanne Nordh när hon och sambon Maths Emanuelsson äntligen bänkat sig framför brasan i jaktlagets vindskydd.

  Jaktlaget i Ransäter har jagat kronhjort i sex år, då bildades kronområdet som sträcker sig från Deje i söder till en bit norr om Munkfors i Värmlands län. Ett kronområde är ett skötselområde som ska ha en skötselplan för kronvilt och som har godkänts av länsstyrelsen. Här får ett antal kronvilt fällas och det är upp till jaktlagen att rapportera in direkt ett vilt har fällts för att inte riskera överskjutning.

   Ute på sök. Den kortbenta drivande hunden letar spår i skogen och om de är tillräckligt färska ger den skall och följer spåren. Den driver.
  Ute på sök. Den kortbenta drivande hunden letar spår i skogen och om de är tillräckligt färska ger den skall och följer spåren. Den driver. FOTO: Mari Nälsén

  Vanligast med drevjakt

  Årets säsong har börjat bra, i stället för älgjakt ägnades de tre första dagarna under älgjaktsveckan åt kronhjortsjakt och laget fick fälla en riktigt stor och ståtlig kapital hjort. Inför jakten som ATL är med på finns bara hindar och kalvar kvar men det är inte fy skam det heller.

  Kronhjort kan jagas på flera -olika sätt, vanligast är kanske större drevjakter där det används flera hundar och drevfolk som går genom marken och sätter fart på viltet. Den kan också bedrivas som vakjakt – att man sitter i ett torn och väntar vid en lämplig viltväxel – eller så som vi ska göra i dag, använda oss av kortbenta drivande hundar på samma sätt som när man jagar rådjur eller hare.

  Förväntningarna är höga. Vi ska jaga med samma hund som bara några veckor tidigare drev fram den stora kapitala hjorten till en passkytt: unga Layla, en drevertik på ett och ett halvt år som då gjorde sin allra första jaktdag.

   Gott om kronvilt - sämre med rådjur. Trots det var det bocken som gick i pass för Christina Kilhage. Hon fällde sitt första vilt för hund och det var dessutom hunden Elvis första fällda vilt.
  Gott om kronvilt - sämre med rådjur. Trots det var det bocken som gick i pass för Christina Kilhage. Hon fällde sitt första vilt för hund och det var dessutom hunden Elvis första fällda vilt. FOTO: Mari Nälsén

  Jagar främst älg och kronvilt

  Susanne Nordh går in med Layla i ett område där det brukar stå hjort och de tre passkyttarna Christina Kilhage, Maths Emanuelsson och Gunnar Ohlsson står på pass. Layla ska söka igenom ett tätt ungskogsbestånd och förhoppningsvis ska det där finnas kronvilt.

  På jaktlagets drygt 2 000 hektar jagas det främst älg och kronvilt och en och annan skogsfågel. Det finns även rådjur men de syns inte ofta till.

  – Det är sällan man ser dem här i skogen, säger Susanne Nordh när hon stryker kopplet av den lilla rödvita drevertiken som far i väg över mossan.

  En timme senare kliver vi upp på en nyanlagd skogsbilväg och kan konstatera att det inte var några hjortar hemma. Men Layla har gjort ett kanonjobb och får nu vila i bilen när nästa hund ska släppas på ett nytt ställe.

  Hunden börjar driva

  Vi flyttar oss till en ny såte och Maths Emanuelsson hänger på blandrasen Elvis hans pejl. Den fyraåriga hanhunden har jagat mycket men ännu har ingen kommit åt att skjuta för honom.

  Det tar inte alls lång stund innan han tar an ett spår och börjar driva. Christina Kilhage, som sitter i ett torn vid ett hygge, får syn på ett rådjur samtidigt som Elvis närmar sig. Eftersom hon inte är säker på att det är drevdjuret avvaktar hon med skott. Elvis röjer vidare i ungskogen och plötsligt står där en bock som börjar bukta runt framför Christinas jakttorn. Hon får läge och skottet går.

  Bara sekunder senare är Elvis framme hos sitt rådjur. Husse Maths Emanuelsson är inte långt efter – omåttligt glad över hundens allra första.

  – Det är faktiskt mitt första vilt för hund också, säger Christina Kilhage.

   Glatt gäng trots att kronhjortarna inte var hemma. Susanne Nordh och Layla, Christina Kilhage och Maths Emanuelsson med Elvis.
  Glatt gäng trots att kronhjortarna inte var hemma. Susanne Nordh och Layla, Christina Kilhage och Maths Emanuelsson med Elvis. FOTO: Mari Nälsén

  Jakt med drivande hund

  Den drivande hunden driver med skall medan jägaren eller jägarna ställer sig på pass där viltet tros passera. Det handlar ofta om en plats där terrängen inbjuder djuren till att passera, exempelvis vid en viltstig.

  Vilt som jagas med drivande hund är rådjur, hjort, räv och hare. För klövvilt får bara kortbenta hundar såsom tax, drever, basset och beagle användas.

  Källa: Svenska Jägarförbundet

  Kronvilt

  Kronvilt är det näst största klövviltet. Djuren sprider sig långsamt men kan skapa täta bestånd.

  Djuren återfinns främst i södra och mellersta Sverige men finns i små bestånd även på olika platser i norr.

  Kronvilt kan ställa till stor skada i skogsbruket.

  I kronområden är jakttiden 16 augusti–31 januari men fram till andra måndagen i oktober får endast hind och kalv fällas.

  Källa: Svenska Jägarförbundet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen