Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 juni 2018

  Setra samarbetar med drivmedelsjätte

  Setra planerar för en pyrolysanläggning vid Kastets sågverk i Gävle. Nu är det klart att bolaget samarbetar med Preem för att tillverka biodrivmedel av sågspån.

  Som ATL tidigare har skrivit om har Setra beviljats 117 miljoner kronor för att bygga en pyrolysanläggning vid Kastets sågverk i Gävle. Tekniken gör det möjligt att utvinna bioolja ur sågspån.

  Nu går Preem och Setra ut i ett gemensamt pressmeddelande och förklarar att de planerar att samarbeta kring anläggningen. Byggstart är beräknad till 2019 och anläggningen som väntas vara klar 2021 ska klara att producera 25 000 ton pyrolysolja per år. Oljan ska sedan bli biodrivmedel i Preems raffinaderi i Lysekil.

   Här vid Kastets sågverk i Gävle ska den nya pyrolysanläggningen ligga. Byggstart är planerad till 2019.
  Här vid Kastets sågverk i Gävle ska den nya pyrolysanläggningen ligga. Byggstart är planerad till 2019. FOTO: Setra

  – Detta är Europas första produktionsanläggning av pyrolysolja som kopplas till ett raffinaderi. Vi blev direkt intresserade när Setra kontaktade oss med sina planer på en anläggning för framställning av pyrolysolja. Det är viktigt att satsa på olika biodrivmedel där sågspån är en möjlighet, säger Sören Eriksson, utvecklingschef på Preem i ett pressmeddelande.

  Setra är också nöjda med att ha funnit en samarbetspartner:

  – Sågspån är en bioprodukt i vår tillverkning av trävaror och möjligheten att framställa pyrolysolja, som sedan kan användas till biodrivmedel, ligger helt i linje med Setras strategi att öka värdet och klimatnyttan hos våra produkter. Att Preem nu vill satsa på denna anläggning tillsammans med oss är väldigt positivt, säger Hannele Arvonen, VD för Setra Group, i ett uttalande.

   Ur sågspån utvinns en olja med pyrolystekniken, oljan kan sedan raffineras till biodrivmedel.
  Ur sågspån utvinns en olja med pyrolystekniken, oljan kan sedan raffineras till biodrivmedel. FOTO: Setra

  Det här är pyrolys

  Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så det fasta materialet förångas och kan kondenseras ut till en vätska. Med pyrolys kan grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en plja som sedan raffineras till förnybar bensin och diesel.

  LÄS MER: Setra vill producera biooljaLÄS MER: Preem ska tjäna flis med sågspån i tanken

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen