Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2020

  "Potential att massivt minska kostnaden för vindkraft"

  Göteborgsföretaget Modvion, som utvecklar och tillverkar vindkraftstorn av trä, får 69 miljoner i kronor i stöd genom EUs stora återhämtningsplan efter coronakrisen.

   I april stod Modvions första 30 meter höga vindkraftstorn i trä klart på Björkö. Men med EU-stöd siktar företaget nu på över 150 meter höga torn.
  I april stod Modvions första 30 meter höga vindkraftstorn i trä klart på Björkö. Men med EU-stöd siktar företaget nu på över 150 meter höga torn. FOTO: Modvion

  Det är en exklusiv skara som får dela på de 1,6 miljarder kronor som EU-programmet EIC Accelerator delar ut som en del av EUs plan för återhämtning efter coronakrisen. Till de 36 utvalda företagen hör Göteborgsbaserade Modvion, som ATL skrivit om tidigare.

  – Det var färre än 2 procent av alla sökande som fick stöd, det här är ett kvitto på att vi gör något bra. Nu kan vi öka takten. I dag är vi sju heltidsanställda, i slutet av nästa år troligen det dubbla, säger företagets VD Otto Lundman i en intervju med DN.

  Lättare, starkare, billigare

  Det de sju anställda gör är att utveckla och tillverka vindkraftstorn i trä och med ett patenterat modulsystem. Modulsystemet ger fördelar vid transport eftersom diametern på dagens ståltorn börjar nå gränsen för tillåten maxbredd vid transport. Dessutom ökar tillverkningskostnaden för ståltornen dramatiskt med ökande höjd och väggtjocklek. Enligt Otto Lundman kan Modvion bygga minst lika höga torn i trä, nå samma styrka till lägre vikt, dessutom klimatneutralt och till en lägre kostnad.

  Det här har också EIC tagit fasta på, och skriver i sitt pressmeddelande att Modvions system har ”potential att massivt minska kostnaden för vindkraft”. Stödet fördelas enligt DN på 26 miljoner kronor som rent bidrag för att bygga en utvecklingsfabrik i Göteborg samt 43 miljoner kronor som en kapitalinvestering i företaget, garanterad av Europeiska investeringsbanken.

  Krävande tillämpningar

  Så sent som i april stod Modvions första torn klart på Björkö utanför Göteborg. Det 30 meter höga tornet ska användas i forskningssyfte, men redan under 2022 ska det första trätornet i kommersiell skala byggas. Modvion har skrivit avsiktsförklaringar med Varberg Energi om ett 110 meter högt torn och med Rabbalshede Kraft om tio torn, minst 150 meter höga.

  Otto Lundman har också en klar uppfattning om hur vi bäst använder trä, mot bakgrund av den pågående klimatdebatten:

  – Vi tycker att man ska i första hand ska använda trä till de mest krävande tillämpningarna, tornen är en sådan och vi vill göra andra. Ett pensionerat vindtorn kan man bygga hus av, när det rivs finns det andra saker att tillverka. På det sättet lagrar man koldioxid under mycket lång tid, säger han till DN.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen