Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 februari

  Pongo hjälper husse ratta skogsmaskinen

  Värmlandsnäs.

  Han är liten, lockig och svart och blir lika glad varje dag när husse Mattias Forsberg ber honom följa med ut i skogen och köra skotare. Dvärgpudeln Pongo tillbringar sina dagar i en skogsmaskin och stortrivs.

   Liten men tuff, så kan Pongos personlighet bäst beskrivas. Han är dessutom den som bestämmer bland hundarna hemma.
  Liten men tuff, så kan Pongos personlighet bäst beskrivas. Han är dessutom den som bestämmer bland hundarna hemma. FOTO: Mari Nälsén

  Värmlandsnäs.

  Mattias Forsberg och Pongo har rast. De tar en tur i skogen och tittar efter så att det inte ligger något virke kvar och skräpar. Den lilla pudeln skuttar glatt runt men håller sig i husses närhet. De trivs tillsammans.

  – Ja, det gör vi, han är ett bra sällskap och de dagar han inte är med blir det väldigt tomt, säger Mattias Forsberg.

  Kroniskt sjuk

  Det var när Mattias och hans fru Emelie Forsberg skulle skaffa en jakthund, en beagle, och samtidigt blev erbjudna att ta en pudel på foder som det började. Men då hade Mattias Forsberg med sig beaglevalpen i maskinen medan Pongo åkte runt med matte, som kör timmerbil.

  När beaglen så småningom började stanna hemma i hundgården fick Pongo följa med Mattias Forsberg allt oftare.

  Han var alltså en foderhund som skulle ställas ut och gå i avel, men redan i unga år blev han sjuk, allvarligt sjuk.

  – Han har en kronisk tarmsjukdom, mycket ovanlig hos hundar men den är snarlik Crohns sjukdom hos människor, berättar Mattias Forsberg.

   Liten maskin kräver liten hund. Dvärgpudeln Pongo är skotarföraren Mattias Forsbergs sällskap, kamrat och kollega.
  Liten maskin kräver liten hund. Dvärgpudeln Pongo är skotarföraren Mattias Forsbergs sällskap, kamrat och kollega. FOTO: Mari Nälsén

  Pongos sjukdom innebär att han måste äta medicin livet ut, men enligt veterinären kan han leva sitt liv och må bra så länge han får den nödvändiga medicinen.

  – Så länge han är pigg och glad är vi glada, säger Mattias Forsberg, som ibland låter Pongo följa med ut och jaga. Han är särskilt duktig på viltspår, berättar hans husse.

  Bossar över de andra

  Pudeln beskrivs av rasklubben som en glad och aktiv hund med hög intelligens. Den är lydig och gör som den blir tillsagd.

  Gäller det även Pongo?

  – Ja, han är ganska följsam och jag har honom oftast lös. Men han kan vara lite påhittig – när vi var och jobbade i närheten av en grisgård nyligen fick jag hålla honom kopplad eftersom han var alltför nyfiken på grisarna.

  Hemma i huset är det Pongo som bestämmer: trots att han är minst bossar han över de andra hundarna. Han har också en självpåtagen uppgift att skydda hem och hus från inkräktare. Därför höll det på att sluta i förskräckelse när en grävling tog sig in på tomten och den lilla hunden gav sig på den.

  – Han drev den faktiskt på flykten, säger Mattias Forsberg.

  I skogsmaskinen är det inrett för Pongo, han har en vattenskål om han blir törstig och en filt på golvet att ligga på. Här kurar han ihop sig och sover lugnt när maskinen går.

  – Det är ganska trevligt att ha någon att snacka med på dagarna, säger Mattias Forsberg och stryker den lockiga pälsen.

  – Det känns tomt när han är hemma.

   Pongo trivs i hytten och han rör sig inte särskilt mycket under en dag. Annat när han springer lös på lunchrasten förstås.
  Pongo trivs i hytten och han rör sig inte särskilt mycket under en dag. Annat när han springer lös på lunchrasten förstås. FOTO: Mari Nälsén

  Numera har familjen, som för­utom Mattias och Emelie Forsberg består av sonen Arvid och en bebis på gång, även en tax. Men det är bara Pongo som är med och jobbar.

  Finner sig i det mesta

  – Jag försökte ha med beaglen en dag men det gick inte. Han blev bara stressad trots att han brukade åka med som valp.

  Mattias Forsberg tog studenten från skogsskolan Södra Viken 2016 och fick jobb som skotarförare direkt. Han kör företrädesvis gallring och hans John Deere är ganska liten.

  – Det skulle inte fungera med en stor hund i hytten, säger han och lyfter in Pongo.

  Hur är den idealiska hytt­hunden?

  – Den är trygg, inte stressad och den behöver finna sig i det mesta, precis som Pongo.

  Under åren har Pongo skaffat sig sina egna vanor. Är han hemma på morgonen äter han frukost som vanligt. Men vankas det jobb hoppar han över frukosten, tar sov­morgon och vägrar äta före klockan tio.

  – Jag har försökt ge honom tidi­gare men han vägrar. Han tigger inte ens när jag äter, säger Mattias Forsberg.

  Hytthunden Pongo

  • Ras: Dvärgpudel.
  • Ålder: 3 år.
  • Ägare: Familjen Forsberg, det vill säga Mattias och Emelie, son Arvid och snart ytterligare ett barn.
  • Bor: Värmlandsnäs, Säffle.

  Pudel

  • Pudelrasen finns i fem olika färger och fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel. Toypudeln är så liten som cirka 25 centimeter hög, medan storpudeln som kan mäta upp till dryga 60 centimeter.
  • Rasen härstammar från Frankrike. Målningar från 1400-talet visar att den var vanligt förekommande redan då. De större hundarna användes från början som vattenapporterande jakthundar, medan de mindre främst hölls som prydnad men även användes till att leta tryffel och på cirkus.
  • Pudeln är framför allt en sportig familjehund men trivs med allehanda hundsporter som agility, lydnad och utställning.

  Fakta: Wikipedia, Svenska pudelklubben

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen