Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 juni 2016

  Politikerna körde över Sorseleborna

  Trots ett nej till vindkraft i folkomröstningen har fullmäktige i Sorsele bestämt sig för fortsatt etablering.

   Nej sa folket. Ja sa politikerna. Nu blir det fortsatt vindkraftutbyggnad i Sorsele.
  Nej sa folket. Ja sa politikerna. Nu blir det fortsatt vindkraftutbyggnad i Sorsele. FOTO: Ann Lind n

  I dag finns en vindkraftpark etablerad på Blaiken. När Sorseleborna röstade om fortsatt etablering och tillåta ytterligare vindkraftparker blev det nej med röstsiffrorna 641 nej mot 578 ja.

  Men en folkomröstning är enbart vägledande och inte beslutande. När frågan togs upp i kommunfullmäktige valde politikerna att gå emot folkomröstningen. Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade för en utbyggnad.

  Argumenten för handlade bland annat om kommunens ekonomi, utveckling och framtid. Även de nationella målen för förnyelsebar energi togs upp som motiv.

  – Majoriteten av Sorseleborna har sagt nej till vindkraftparker och det går vi emot. Då måste vi vara självgoda, sa Caisa Abrahamsson (S) i debatten.

  Hon ville också att jävsfrågan skulle utredas och att beslutet fattats på för lösa grunder. Hon fick mothåll från bland annat Kristina Nilsson (KD).

  – Jag tycker att debatten har saknat positiva argument om vindkraften. Vad är det som annars ska ge utveckling och arbetstillfällen i Sorsele framöver, sa Kristina Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen