Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 januari

  ”Politiken behöver ta större ansvar för att utveckla skogspolitiken”

  Landsbygdsminister Jennie Nilsson växlar upp arbetet med skogen under 2020, och anser att januariavtalet ger en bra utgångspunkt.

   – Politiken måste och kommer att ta ansvar, sa Jennie Nilsson om skogspolitiken.
  – Politiken måste och kommer att ta ansvar, sa Jennie Nilsson om skogspolitiken. FOTO: Ulf Aronsson

  Som landsbygdsminister har Jennie Nilsson (S) många hattar. Hon skulle kunna kalla sig både matminister, fiskeminister och skogsminister. Men den närmaste tiden kommer skogshatten att vara på.

  – Det kommer att vara stort fokus på skogen, skogens betydelse och hur vi utvecklar den, inte minst det här halvåret. Vi växlar upp det arbetet rejält eftersom det behövs och är så viktigt för Sverige, sa hon i samband med konferensen Skogens dag i Stockholm förra veckan.

  Bland annat rullar arbetet med det nationella skogsprogrammet vidare, Skogsutredningen ska vara klar till halvårsskiftet och en utredning av Artskyddsförordningen ska tillsättas. Och som utgångspunkt för fokuset på skogen ligger januariavtalet.

  Bra grund

  – Som minister är jag väldigt nöjd med det som är mina delar av januariavtalet. Det är en bra grund för en konstruktiv, framåtsyftande skogspolitik som tar hänsyn till att vi är ett produktionsland, men där vi också behöver se till att vi har en biologisk mångfald och rekreationshänsyn i den skogen vi brukar. Det var ändå ett steg bort ifrån konflikten om att använda eller inte använda skogen utan i stället gifta ihop det, sa Jennie Nilsson.

  Hon tycker också att de senaste årens skogsdebatt varit ”gapig”, där parterna sökt konflikt i stället för att se de stora gemensamma nämnare som finns. Och på moderator Sverker Olofssons fråga om politiken behöver ha ett starkare grepp över skogspolitiken svarade hon att den i alla fall behöver ta ett större ansvar för att utveckla den.

  – Politiken måste och kommer att ta ansvar. Mitt mål är att vi ska fatta rätt förankrade beslut med en tydligt formulerad skogspolitik under den här mandatperioden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen