Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 maj

  Polisen om inreseförbud: Vi utgår från lagtexten

  Om regeringen klargör att inreseförbudet inte gäller skogsarbetare, då följer vi det. Det säger gränspolisen till ATL.

   Det gällande inreseförbudet gäller till den 15 maj. Arkivbild.
  Det gällande inreseförbudet gäller till den 15 maj. Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Det är gränspolisen som tillämpar det inreseförbud som regeringen beslutat om. Utgångspunkten är att alla inresor från utanför EU plus en handfull andra länder är förbjudna, med vissa undantag. En del undantag står uttryckligen i förordningen. Andra baseras på en tolkning av vad lagtexten kallar ”nödvändiga funktioner”. För den tolkningen har polisen bland annat tittat på en annan förordning som föreskriver vilka yrkesgrupper som ska få barnomsorg även om barnomsorgen stängs på grund av smittspridning och EU:s rekommendationer.

  – I den tolkningen har vi landat i att skogsvård i alla dess former inte är en sådan nödvändig funktion eller verksamhet som förordningen syftar på. Det betyder ju inte att skogsproduktionen eller skogsvård inte är viktigt, men givet förutsättningarna just nu, med coronapandemin, så är det inte en så nödvändig funktion att en störning eller ett bortfall påverkar samhället tillräckligt negativt för att vi ska vilja göra undantag, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

  Många frågor

  Polisen har fått många frågor från skogsägare och skogsbransch om deras tillämpning av inreseförbudet. Tillämpningen har beretts på högsta nivå i myndighetens rättsavdelning. Utan tydliga besked från regeringen kan polisen inte göra någon annan tolkning, menar Patrik Engström.

  – Vår uppgift är att utgå från den lagtext som finns. Så länge det inte finns något annat i den lagtexten, och så länge det inte finns några förarbeten till den lagtexten som säger något annat, då är det här den bedömning vi gör.

  Om regeringen ändrar i förordningen, ändrar då gränspolisen sin bedömning?

  – Det beror ju på vad regeringen skriver i förordningen. Skulle det stå ytterligare exempel på vilka som ska beviljas undantag, då skulle vi naturligtvis följa det, säger Patrik Engström.

  Tio stoppades

  Patrik Engström kan inte ge några samlade uppgifter om hur många skogsarbetare som stoppats vid gränsen. Men han känner till ett tillfälle då en grupp på tio personer inte släpptes in. En av dem saknade arbetstillstånd och hade inte beviljats inresa under normala omständigheter, men de nio andra hade alla nödvändiga dokument.

  Det gällande inreseförbudet gäller till den 15 maj.

  Inreseförbud för att mildra effekterna av coronavirusets spridning

  Sedan den 19 mars och till och med den 15 maj är icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Norge, Island, Schweiz, Liechtenstein och Storbritannien förbjudna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen