Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 april 2018

  Polisen vill stoppa Swedish Agros vapenhandel

  Polisen vill stoppa Swedish Agros rätt att handla med vapen. Orsaken är att det sitter fyra danskar i bolagets styrelse.

   Danska vapenhandlare i Sverige? Nej, säger polisen. Jodå, säger både Förvaltnings- och Kammarrätten.
  Danska vapenhandlare i Sverige? Nej, säger polisen. Jodå, säger både Förvaltnings- och Kammarrätten. FOTO: Mostphotos

  Polisen vill stoppa Kalmarbaserade Swedish Agros rätt att handla med vapen. Det skriver Östra Småland. Orsaken är att det sitter fyra danska medborgare i styrelsen och de går inte att kolla upp med polisens automatiserade system.

  Det var 2015 som Danish Agro köpte Kalmar Lantmän och döpte om det till Swedish Agro. Med i köpet följde också Kalmar Lantmäns omfattande försäljning av vapen. Den ville danskarna fortsätta med och i början av 2016 lämnade de in en ansökan om det till polisen.

  Danskar i styrelsen

  Men där blev det stopp. För att ett aktiebolag ska få tillstånd kontrolleras styrelseledamöterna, en kontroll som sker automatiskt genom att polisen hämtar in uppgifter från olika register. Men kontrollen går inte att göra för medborgare som är skrivna i andra länder, och i Swedish Agros styrelse sitter fyra danskar med toppbefattningar inom den danska jättekoncernen.

  Danskarna har erbjudit sig att själva ta fram och lämna in de uppgifter som polisen behöver. Men det har polisen tackat nej till med motiveringen att det inte räcker samt att det inte går att göra löpande kontroller av uppgifterna i centrala register.

  Särbehandling

  Swedish Agro valde då att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Växjö som gav dem rätt och upphävde förbudet mot vapenhandel. Det beslutet var polisen inte nöjd med utan överklagade till Kammarrätten. Men även där gick de på pumpen. Kammarrätten anser dessutom att särbehandlingen av de danska direktörerna strider mot etableringsfriheten inom EU och ger dem rätt att handla med vapen i Sverige.

  För polisen återstår nu prövning i Högsta Förvaltningsdomstolen om de vill driva saken vidare.

  LÄS OCKSÅ: Kalmar Lantmän säger ja till Danish AgroLÄS OCKSÅ: Swedish Agro expanderarLÄS OCKSÅ: Ofarliga vapendelar stoppas av Post NordLÄS OCKSÅ: Förvirrande fel i digital SAM-ansökan

  Relaterade artiklar

  Till toppen