Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari 2018

  Polis utreder företag efter bluffakturor

  Nu har åklagare inlett en förundersökning mot bolaget som tros ha lurat 1 000-tals jord- och skogsbrukare att svara på en enkät, som sedan kostat dem drygt 12 000 kronor.

  Redan i september förra året kunde ATL avslöja att den Estlandsbaserade mannen bakom bolaget hittat ett nytt upplägg för att lura småföretagare på pengar.

   Vid en hastig anblick såg utskicket till jord- och skogsbrukare och andra företagare ut som en enkät.
  Vid en hastig anblick såg utskicket till jord- och skogsbrukare och andra företagare ut som en enkät. FOTO: Lena Karlsson

  Men bluffakturorna fortsatte att skickas ut. Bluffakturorna skickades ut till bland annat lantbrukare och såg ut som enkäter med frågor om nyanländas möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

  Den som svarade och skickade in enkäten fick sedan en faktura där man förbundit sig att betala för att annonsera på företagets sajt. Totalt handlade det om cirka 12 800 kronor under två års tid.

   Den som var uppmärksam och läste noga kunde upptäcka att det skulle kosta 6 395 kronor om året om man svarade på enkäten.
  Den som var uppmärksam och läste noga kunde upptäcka att det skulle kosta 6 395 kronor om året om man svarade på enkäten. FOTO: Lena Karlsson

  Nu granskas bolaget bakom bluffakturorna. Åklagaren har beslutat om en förundersökning och polisen har samordnat utredningen av det stora antalet anmälningar som kommit in. Ekot rapporterar att det ska handla om 1 000-tals småföretagare som lurats.

  Enligt Ekot har också Svensk Handel fått ta emot 3 000 klagomål mot bolaget under januari månad.

  Åklagare har beslutat om en förundersökning med brottsrubriceringen ”grovt fordringsbedrägeri”. Det är ny regel och som gör det förbjudet att göra vilseledande massutskick om syftet är att tjäna pengar.

  LÄS OCKSÅ: Äldre varnas för försäljareLÄS OCKSÅ: Nya regler ska motverka bluffakturorLÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot bluffmakarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen