Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 september 2019

  Plastpallar ska göra Arla mer klimatsmart

  Arla byter lastpallar av trä mot plastpallar. Det minskar mejerijättens klimatavtryck med motsvarande 50 ton koldioxid per år, uppger företaget.

   Att byta från lastpallar av trä till plastpallar ska göra Arla mer klimatsmart, enligt företaget.
  Att byta från lastpallar av trä till plastpallar ska göra Arla mer klimatsmart, enligt företaget. FOTO: Svenska Retursystem

  I oktober börjar Arla omställningen av hela sin produktion i Sverige till Helpall grå, en returpall från Svenska Retursystem. Uppskattningsvis handlar det om 650 000 pallar per år i Arlas externa flöden och lika många i de interna flödena.

  ”Klimatfrågan är vår tids största utmaning och vi på Arla har mycket höga ambitioner för vårt miljöarbete. Genom att byta till returpall räknar vi med att minska vårt klimatavtryck med 50 ton koldioxidekvivalenter per år”, säger Malin Leander, logistikdirektör på Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

  De nya returpallarna består av polyeten med stålförstärkningar och uppges vara helt återvinningsbara. Enligt Svenska Retursystem har plastpallarna en livslängd på 15 år, kan återanvändas mer än 100 gånger och väger 10 kilo mindre än en träpall. Sammantaget innebär det att de genererar 10-60 procent lägre utsläpp av koldioxid, beroende på vilken metod för LCA-analys som används, än träpallar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen