Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 maj

  Plantskola anklagas förstöra miljön

  Holmens Plantskola vid Friggesund har fått klagomål då frigolit som används för att skydda växter har spridit sig ut i naturen.

   Holmen har sin stora anläggning vid Iggesund och en bit bort i Friggesund ligger plantskolan som nu anklagas för att förstöra miljön. Arkivbild.
  Holmen har sin stora anläggning vid Iggesund och en bit bort i Friggesund ligger plantskolan som nu anklagas för att förstöra miljön. Arkivbild. FOTO: Rolf Andersson/Holmen

  I Friggesund har Holmens Plantskola växter som man täcker med frigolitkulor. Dessa används för att skydda plantorna men nu har flera boende i närheten rapporterat om att kulorna nått naturen och stränderna, rapporterar SVT Gävleborg.

  Ortsborna är oroliga för hur frigoliten påverkar djur och naturen. Fisken Dellenöring har minskat i antal den senaste tiden och enligt flugfiskeklubben i området så kan man inte utesluta att frigoliten kan vara boven bakom det hela.

  – Jag tycker att det är illa. Naturligtvis får ju fisk och andra levande varelser i sig det här, säger Lars Arvén, ordförande för flugfiskeklubben till SVT.

  Pågått i många år

  Enligt ortsborna i närheten har frigolitutsläppet pågått i många år.

  – Vi matas i media om att fisken äter plast så det är en väldig oro för hur det ser ut, säger ortsbon Ann-Catrin Bergman till SVT.

  Holmen förstår ortbornas oro men understryker att de inte kan ta hand om alla frigolitkulor som sprids med vinden.

  – Det är inte roligt, jag förstår ortsbornas oro. Allt tar vi inte hand om, det kan vi inte, säger Roger Larm, plantskolechef vid Holmen i Friggesund.

  Kan bytas ut mot spån

  Holmen har byggt tre dammar för att försöka fånga upp frigolitkulorna. Nu tittar man på om sågspån kan bli en lösning

  – Det gör vi också men vi måste hitta metoder. Det tar sin tid att testa preparat, det är en säsong per gång man får testa och se om det funkar, men nu tror vi att vi har hittat en lösning att byta ut frigoliten mot spån, säger Roger Larm till SVT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen